OTKRIVENE NEZAKONITE RADNJE: Ljubiša Petrović zaposlio 130, od dozvoljenih 34 radnika

0
199

U Gradskoj upravi Bijeljine pored 341 stalno zaposlenog službenika angažovano je još 151 lice zaposleno na određeno vrijeme i 13 po osnovu ugovora o djelu.

U Informaciji o stanju zaposlenosti koja je na dnevnom redu 24. sjednice bijeljinskog parlamenta zakazane za 14. novembar navodi se da je to za 130 više angažovanih na određeno i po ugovoru o djelu nego što dozvoljava zakon.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević kaže da je do podataka o broju zaposlenih došao preko Poreske uprave RS, jer je gradonačelnik Ljubiša Petrović odbijao da ih dostavi skupštini.

„Nekoliko puta smo od gradonačelnika tražili podatke o broju lica angažovanih na određeno i po ugovoru o djelu, ali nije uopšte odgovarao na naše dopise zbog čega smo te podatke zatražili od Poreske uprave RS i dobili da je 5. oktobra za Grad Bijeljina evidentirano 151 lice zaposleno na određeno vrijeme i 13 lica po osnovu ugovora o djelu“, kaže Đurđević za CAPITAL.

On dodaje da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da ukupan broj zaposlenih na određeno vrijeme i angažovanih po drugim osnovima ne može biti veći od 10 odsto zaposlenih na neodređeno vrijeme.

U Planu zapošljavanja u Gradskoj upravi za 2023. godinu koji je donio gradonačelnik 20. februara ove godine, precizira Đurđević, stoji da stvarno stanje popunjenih radnih mjesta 1. januara ove godine iznosi 341 zaposleni.

„To znači da je po zakonu moguće na određeno vrijeme i po drugim osnovima angažovati još 34 lica, a angažovano je ukupno 164 ili za 130 više od zakonom propisanog“, ističe predsjednik bijeljinskog parlamenta.

On dodaje da je na taj način za Grad Bijeljina stvorena obaveza isplate plata, poreza, doprinosa i ostalih obaveza za sva ta lica.

„Potpredsjednik Skupštine grada Milenko Mitrović podnio je ranije krivičnu prijavu protiv gradonačelnika zbog kršenja zakona i stvaranja obaveza po gradski budžet. Budžet je prošle godine probijen za milion maraka, a u izvještaju o izvršenju za prvih šest mjeseci ove godine izvršenje iznosi 11,9 miliona, što je za 26 odsto više nego što je planirano“, precizira Đurđević.

Ostavite komentar