Otvorena konferencija “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma” VIDEO

0
94

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvorena je Međunarodna konferencija “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”, na kojoj učestvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik, više poslanika Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, političara i javnih ličnosti iz cijelog svijeta.

Na početku skupa, koji se održava pod pokroviteljstvom Udruženja politikologa Srpske, predviđeno je uvodno izlaganje predsjednika Srpske.

Profesor Srđa Trifković istakao je da se nada da će ovaj današnji skup pomoći da se vidi da Republika Srpska zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma

– Oni koji Srbima drže lekcije o poštovanju legitimiteta i suvereniteta su upravo ti koji ga krše – poručio je Trofković na konferenciji.

Konferencija će imati dvije plenarne sjednice o temama “Očuvanje i jačanje državnosti Republike Srpske” i “Očuvanje Dejtonskog sporazuma: preduslov mira”.

Skupu prisustvuju brojni ministri u Vladi Srpske i druge ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života.

Bivši američki diplomata i istaknuti politički analitičar DŽejms DŽatras govoriće o temi “Svijet u procesu multipolarizacije i budućnost Republike Srpske”.

Konferencija je izraz podrške legitimnim težnjama Srpske u svijetu, ali i pokušaj da se artikulišu konkretne strategije otpora pritiscima iz Brisela i sa drugih strana.

Skup pokazuje da sa obje strane Atlantika postoji mnogo uglednih ličnosti, institucija i političkih snaga koji podržavaju Srpsku u njenom čvrstom opredjeljenju da opstane i povrati prava i nadležnosti koja su joj nezakonito oduzeta tokom proteklih 28 godina.

Ostavite komentar