Patrijarh Porfirije: Veliki blagoslov za Foču i Republiku Srpsku

0
53

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da se danas veliki blagoslov izlio na Foču, Republiku Srpsku i šire jer su Srbi u središtu grada osveštali hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.

– Ovo mjesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovdje žive – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon što je osveštao hram i služio Svetu arijerejsku liturgiju.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je najbolji primjer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u vjeri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom vjerom, može da bude stvaralački i da traje kroz vijekove.

– Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se s njim sretali zavolevši njega zavoljeli su i njegov narod – istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh je naglasio da ovaj hram pokazuje i da su opredjeljenje svih koji ovdje žive Јevanđenje Hristovo i mir, zajednica u sebi i sa svima.

On je naveo da Јevanđelje sa svojim zapovijestima, pravilima, zakonom uređuje i pojedinačni, lični život, ali i međusobne odnose unutar jednog naroda, Crkve, ali i sa drugima, koji su drugačiji.

Njegova svetost je napomenuo da su danas čuli Јevanđenje o milostivom Samarjaninu u kojem se govori kako pripadnik izabranog naroda pita šta treba da čini da dobije carstvo Božije, navodeći da je to pitanje koje svako postavlja.

– Možda nismo oduvijek svjesni da nam je suštinska potreba zajednica sa Bogom, da je važnije od svega da nađemo smisao svog postojanja”, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je okupljenom narodu govorio i o bližnjima, navodeći da je to prvo onaj koji je pored nas, član porodice, onda komšije, dalji rođaci, zatim pripadnici istog naroda i iste vjere.

– Kada unutar tog konteksta svakog vidimo i doživimo kao svog bližnjeg, postajemo sposobni da razmijemo istinu Božiju da je svaki čovjek kao ikona Božija pozvan da bude naš bližnji – istakao je patrijarh Porfirije.

Liturgiji je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačelnici i načelnici više opština, te brojni vjernici koji su došli iz svih krajeva Srpske.

Hram Svetog Save u Foči prostire se na 1.500 metara kvadratnih i najveći je u BiH.

Temelji hrama osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram Svetog Save pokriven je 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine.

Plato je popločan 2018. godine, a ikonostas postavljen godinu dana kasnije.

Ostalo je da se svodovi hrama oslikaju freskama.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u Foču, a tim povodom sinoć je u Svetosavskom hramu služena doksologija.

Ostavite komentar