Pejaković: Proces protiv Dodika farsa i političko suđenje

0
181

Poznati glumac i muzičar Nikola Kolja Pejaković rekao je da je proces protiv legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH farsa i političko suđenje, te da stranci pokušavaju da utiču na politički život u BiH, prema kojoj se ponašaju kao da je zemlja “trećeg svijeta”.

“To je političko suđenje. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Oni /stranci/ u suštini pokušavaju da utiču na politički život u BiH i samo nam to pokazuju, a mi Srbi to znamo, jer smo žrtve te hajke koja se vodila”, rekao je Pejaković.

Prema njegovim riječima, stranci su od samog početka otimali od Republike Srpske njene simbole državnosti.

“To se sve polako skidalo i došli su da sude našem predsjedniku, legalno izabranom. Stranci se prema nama ponašaju kao prema zemlji `trećeg svijeta` i smjenjuju naše predsjednike i ministre. Ko to radi? To je vjerovatno isto pitanje zašto je počeo rat i zašto se raspala Jugoslavija”, rekao je Pejaković.

On je za ATV ocijenio da BiH nije zemlja, već kolonija, čim ima strane sudije i “glavate gospodine”.

“To sve liči na Kočićeva vremena i na te, kako ih je on nazivao, `glavate gospodine`. I dalje se ponašaju prema BiH kao koloniji, a ona i jeste kolonija čim imate stranca, iznad svih institucija, formalno ili neformalno, nije ni važno, i kada imate strane sudije tu nema države, ni nezavisnosti ni demokratije”, poručio je Pejaković.

Pejaković je ocijenio da je BiH napravljena da se raspadne.

“Ne znam da li igdje postoji visoki predstavnik, šta to znači? To je komedija, to je farsa. Ta zemlja je napravljena da se raspadne, sa silnim ministrima i sistemom. Čak je i zastava plavožuta. Ta boja je karakteristična, čim se pojavi to je neka igra”, naveo je on.

On je podsjetio da je to bio građanski rat i da nije bilo nikakve agresije, ali se taj narativ ponavlja.

“Nisu ljudi ginuli za vazduh nego za tu vodu i zemlju i u tom smislu ne treba da se igraju sa tim. To je crvena linija. Nema nijednog političara u Srpskoj koji je Srbin i koji ima imalo mozga, a da će na to pristati”, kaže Pejaković.

Pejaković naglašava da u BiH niko ne želi rat, a da su stranci ti koji sve “zakuvavaju”.

“Radim u Sarajevu i znam da niko neće rat, a ako nekim slučajem počne, ne daj Bože, to ne može bez stranaca”, rekao je Pejaković, koji je i reditelj i scenarista.

Ostavite komentar