Petković: Prije sudskog spora obaviti pravnu i činjeničnu analizu

0
71

Advokat iz Banjaluke Milan Petković rekao je da je potrebno obaviti pravnu i činjeničnu analizu prije pokretanja sudskog spora kojim bi se dokazivalo obolijevanje od malignih bolesti građana Srpske uzrokovanih NATO bombardovanjem.

Petković je pojasnio da mora prvo utvrditi da li su nastupile zastare za pokretanje sudskog spora i podnošenje tužbe za naknadu štete.

On je dodao da je veoma važno dokazati činjeničnu osnovu, odnosno šta je uzrok, šta posljedica i koja je šteta nastupila.

– Јoš bitnije je dovesti u vezu protivpravno postupanje koje je bilo, odnosno samo bombardovanje koje se desilo i posljedice koje su nastale po oštećene – smatra Petković.

Takođe, ukazao je, tu se postavlja pitanje odgovornosti, da li je odgovorna NATO kao vojna alijansa ili države članice koje su učestvovale u agresiji na Republiku Srpsku.

– Sigurno će tu biti nekoliko otvorenih pitanja jer je NATO do sada isticao imunitet, odnosno nemogućnost da bude odgovoran za bilo kakvu štetu kao Alijansa. To su sve pitanja koja će se morati riješiti – rekao je Petković za Srnu.

Na nedavnim sastancima o zdravstvenim i ekološkim posljedicama NATO bombardovanja Srpske osiromašenim uranijumom, republičko rukovodstvo je sa poznatim italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom dogovorilo da se organizuje i prikljupljanje medicinske dokumentacije radi pravnog i sudskog dokazivanja obolijevanja od malignih bolesti građana Srpske uzrokovanih ovim bombardovanjem.

Advokat iz Rima Anđelo Fjore Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije u korist italijanskih vojnika takođe oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, u BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i obolijevanja od raka.

Ostavite komentar