Petronijević: Sud BiH se pretvara u prijeki sud protiv Dodika, jasno zbog čega je Uzunovićeva na zadatku

0
93

Advokat Goran Petronijević izjavio je da se Sud BiH pretvara u prijeki sud protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da je sada jasno zbog čega je u tom procesu na zadatku sudija Sena Uzunović.

– Ljudi, završen je rat. Više nema vojnih sudova, nema prekih sudova, a ovaj sud se pretvara u preki sud. Sada je jasno zbog čega je ona dobila zadatak kakav je dobila. Njoj bi bilo mesto sa druge strane i trebalo bi da sedi tamo gde sedni Dodik, ali pred nekim drugim sudom da je bilo pravde i prava – rekao je Petronijević.

On je naveo da je bukvalno šokiran nakon što je dobio potpunu informaciju o dešavanjima na suđenju predsjedniku Republike Srpske u Sarajevu, jer sve ukazuje na to da se Sud BiH pretvara u prijeki sud protiv Dodika.

Komentarišući jučerašnje ročište, na kojem se u ulozi dosadašnjeg postupajućeg sudije Mirsada Strike pojavila Uzunovićeva, Petronijević je ocijenio da je ono što se događalo u Sudu BiH još jedan od dokaza potpuno nezakonitog ponašanja tog suda.

– Ta vrsta odnosa prema strankama i način na koji je došlo do zamene sudije su nedopustivi i to je van svih mogućih sudskih standarda – rekao je Petronijević.

Kako kaže, on bi razumio da je sudija Strika izuzet iz nekih razloga i da je dodijeljen drugi sudija, ali je problem u tome što je sudsko vijeće odbilo prijedlog za izuzeće, a onda zamijenilo sudiju.

– To implicira da on očigledno nije podlegao svim njihovim pritiscima ili nije udovoljio svim njihovim zahtjevima koji su mu bili upućeni u toj fazi postupka – smatra Petronijević.

Na pitanje kako komentariše dokument koji pokazuje da je Uzunovićeva bila pomoćnik komandanta za pravne poslove u 5. brdskoj brigadi Armije BiH, kao i da je tokom rata bila sudija mostarskog vojnog suda u odjeljenju u Konjicu, Petronijević je rekao da to, ukoliko se pokaže da je dokument autentičan, objašnjava mnoge stvari.

Smatra i da je apsurdno da se neko ko se zalaže za nezavisnu i međunarodno priznatu BiH u okviru Dejtonskog sporazuma optužuje i “davi”. “Optužujete ga za secesiju, a one koji ruše taj Dejtonski sporazum proglašavate državotvorcima. To je neverovatno i to je potpuni apsurd”, ukazao je Petronijević.

On je pojasnio da suđenje Dodiku treba posmatrati i sa političkog i geopolitičkog aspekta, jer se dešava u vrijeme kada se Amerikancima i Britancima strahovito žuri da oslabe Srbe uoči velikih svjetskih promjena.

– Radi se punom parom da se srpski faktor na Balkanu razori što je moguće više. Svi oni, i oni na Ostrvu i oni preko okeana, koji sada upravljaju, znaju da ova situcija neće potrajati dugo i da već na jesen, kada se okonča ovo što će se okončati na Istoku, Balkan neće izgledati ovako kao sada – istakao je Petronijević.

Navodeći da je iz Prištine dobio dokument koji pokazuje da se u vrhu prištinskih vlasti otvoreno govori o tome da hitno moraju da srpski faktor svedu na najmanji mogući uticaj, Petronijevićje je ukazao da Albanci očekuju da će u dogledno vrijeme Amerikanci promijeniti spoljnu politiku prema Kosovu, i to dotle da je u pitanju i opstanak baze Bondstil.

– Sve je isto i sa one strane Drine. Zato se njima strašno žuri. Iako to neće javno da kažu, oni predviđaju da će Evropa i Balkan u naredne dve-tri godine izgledati potpuno drugačije, ali to neće javno da kažu. To je razlog za intenziviranje kontinuiranog i koordinisanog pritiska na Srbe – zaključio je Petronijević.

Ostavite komentar