Pogledajte predložene zaključke o stradanju svih naroda u Srebrenici koje predlaže NS RS

0
36

Narodna skupština RS razmatra Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše, da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

S tim u vezi, klubovi poslanika srpskih stranaka predlažu Zaključak koji proizilazi iz ovog izvještaja, a u nastavku teksta, pročitajte kako glase odredbe zaključka:

1. Narodna skupština Republike Srpske (u daljem tekstu: Narodna skupština) se upoznala sa Zaključnim izvještajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine (u daljem tekstu: Izvještaj Komisije)-

2. Narodna skupština konstatuje da će Izvještaj Komisije (u sastavu Gideon Grajf, predsjednik i članovi Juki Osa, Stiven Mejer, Lorens Frenč, Rodžer V. Bajrat, Marija Đurić, Adenrele Šiiba, Đuzepe Zakarija, Vlater Manošek i Markus Goldbah) doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima bez biklo kakvih zahjteva ili nametanja od strane institucija Republike Srpske ili pak bilo kakvih političkih zahjteva.

3. Narodna skupština je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

4. Narodna skupština izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.

5. Narodna skupština odbacuje Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjaluci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim, politički nametnutim od strane visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.

6. Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u Izvještaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

7. Narodna skupština podržava stavove iznesene u Zaključcima Izvještaja Komisije, te potvrđuje da je termin “genocid“ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1500 i 2000, a maskimalan broj do 3000.

8. Osuđujemo i smatramo aposlutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog, te tražimo da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.

9. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je mehanizam spoljne politike BIH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske mroaju poštovati odluke institucija Republike Srpske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.

10. Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

11. Pozivaju se članovi Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz Republike Srpske i delegati Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

12. Predstavnici Republike Srpske će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Republike Srbije sa sadržinom ovog zaključka.

13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Zaključke su potpisali šefovi Klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, Narodne partije Srpske, Za pravdu i red, te Poslaničkih grupa DNS-a, SPS-a i Narodnog fronta.

Ostavite komentar