Pogledajte radnu verziju Izbornog zakona Republike Srpske

0
62

Danas je objavljena radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske.

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, izbor članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

U radnoj verziji se nalaze izrazi koji se koriste, a koji su predviđeni i postojećim Izbornim zakonom BiH kao što su politički subjekt, izborna jedinica, izborni ciklus, izborni prag i slično.

„Republička izborma komisija i gradska, odnosno opštinska izborna komisija, samostalno raspolažu sredstvima za vršenje ovlašćenja i sprovođenje izbora u okviru odobrenog budžeta, i ovlašćene su da odrede način korišćenja sredstava i da sprovode nadzor nad njihovom raspodjelom i korištenjem“, navodi se, između ostalog, u radnoj verziji Izbornog zakona Republike Srpske.

Izborni zakon Republike Srpske regulisaće, između ostalog, organe za sprovođenje izbora, ovjeru u kandidovanje za izbore, sprovođenje izbora, zaštitu izbornog prava.

Ovaj zakon propisuje i način izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srpske, izbor delegata u Vijeće narodaRepublike Srpske, izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, izbor organa opštine i opoziv načelnika opštine kao i izbor organa grada i opoziv gradonačelnika.

Kristijan Šmit je u decembru najavio da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko se lideri u BiH ne dogovore. Odmah nakon toga iz Republike Srpske su najavili da će u slučaju nametanja izbornih pravila donijeti sopstveni Izborni zakon i po njemu provesti lokalne izbore u Republici Srpskoj, prenosi ATV.

Radna verzija je dostupna na ovom linku:

Radna verzija je dostupna na ovom linku:

Izborni zakon

Ostavite komentar