Pogledajte zaključke o stradanju svih naroda u Srebrenici koje predlaže NS RS

0
31

Narodna skupština RS razmatra Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše, da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

S tim u vezi, klubovi poslanika srpskih stranaka predlažu Zaključak koji proizilazi iz ovog izvještaja, a u nastavku teksta, pročitajte kako glase odredbe zaključka:

1. Narodna skupština Republike Srpske (u daljem tekstu: Narodna skupština) se upoznala sa Zaključnim izvještajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine (u daljem tekstu: Izvještaj Komisije)-

2. Narodna skupština konstatuje da će Izvještaj Komisije (u sastavu Gideon Grajf, predsjednik i članovi Juki Osa, Stiven Mejer, Lorens Frenč, Rodžer V. Bajrat, Marija Đurić, Adenrele Šiiba, Đuzepe Zakarija, Vlater Manošek i Markus Goldbah) doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima bez biklo kakvih zahjteva ili nametanja od strane institucija Republike Srpske ili pak bilo kakvih političkih zahjteva.

3. Narodna skupština je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

4. Narodna skupština izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.

5. Narodna skupština odbacuje Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjaluci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim, politički nametnutim od strane visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.

6. Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u Izvještaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

7. Narodna skupština podržava stavove iznesene u Zaključcima Izvještaja Komisije, te potvrđuje da je termin “genocid“ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1500 i 2000, a maskimalan broj do 3000.

8. Osuđujemo i smatramo aposlutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog, te tražimo da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.

9. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je mehanizam spoljne politike BIH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske mroaju poštovati odluke institucija Republike Srpske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.

10. Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

11. Pozivaju se članovi Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz Republike Srpske i delegati Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

12. Predstavnici Republike Srpske će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Republike Srbije sa sadržinom ovog zaključka.

13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Zaključke su potpisali šefovi Klubova poslanika SNSDa, SDSa, PDPa, Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, Narodne partije Srpske, Za pravdu i red, te Poslaničkih grupa DNSa, SPSa i Narodnog fronta.

Ostavite komentar