Pogoršano zdravstveno stanje generala Mladića

0
79

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića se sve više pogoršava i stav medicinskih eksperata je da bi morao da iz pritvora Haškog mehanizma bude prebačen u Srbiju gdje bi mogao da dobije adekvatno liječenje, izjavio je generalov sin Darko Mladić.

Mladić je rekao da su predstavnici Srbije i Rusije na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 12. decembra, tokom redovne rasprave o radu Mehanizma, zatražili da general Mladić bude otpušte zbog humanitarnih razloga ili da mu se omogući da izdržava kaznu u Srbiji, te ukazali da on ima lošije dijagnoze i zdravstveno stanje od optuženog za genocid u Ruandi Felisijana Kabuge, kojem su zbog bolesti prekinuli suđenje i pustili ga kući.

– Rusi su rekli da moraju standardi da se poštuju i da mora da dobije ljekarsku njegu, da bude tretiran u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem – naveo je Darko Mladić.

On je dodao da se general Mladić jedva kreće i da čak i u Mehanizmu više ne mogu da kažu da je u dobrom zdravstvenom stanju, već priznaju da je jako loše.

Darko Mladić je rekao da je do sada imao višestruke moždane udare od kojih najmanje tri veoma ozbiljna, a na snimcima glave do kojih je porodica došla vidi se da ima ozbiljna oštećenja, a imao je “sigurno i jedan infarkt srca”.

– Povrh toga ima problema u liječenju, davali su mu megadoze betablokatora i previše mu usporili rad srca, pa su mu otkucaji padali na ispod 40 u minuti. Јa sam na to reagovao od ljetos kad sam počeo da primjećujemo da on skraćuje posjete, da ne može da drži uspravno glavu poslije lijekova koje su mu davali – naveo je Mladić.

On je rekao da je, nakon što je ovo uočeno, Mehanizam pristao da ga pregledaju srpski kardiolog i pulmolog, ali su posjetu neurologa dozvolili tek u novembru.

– Mi smo u tim posjetama i analizi onih dokumenata koje su nam dali vidjeli ozbiljne probleme, greške u liječenju. Već u produženom periodu ima pad zdravstvenog stanja, ali dio tih problema bio je indukovan megadozama betablokatora. Čim smo uspjeli da regulišemo da su mu smanjili doze, sad mu je bolje. Oni su prvo bili čak ukinuli doze, što nije smjelo da se radi, pa su mu naknadno dali neke druge – rekao je Darko Mladić za Srnu.

Kao stalni problem, Darko Mladić istakao je da se porodici ne dostavlja kompletna dokumentacija, pa tako na snimak koronarografije čekaju već skoro 15 mjeseci, a u međuvremenu je promijenjen pravilnik i dodatno otežano davanje medicinske dokumentacije.

Pritom je Mladiću dramatično pogoršana snaga srca, pogotovo nakon što jer prošle godine obolio od korona virusa.

– Pulmolog je konstatovao da nije liječen adekvatno od korone, zbog čega smo podnijeli tužbu sudu. Sud je otprilike “oprao ruke”, navodeći da ne želi da se miješa, ali mi želimo saslušanje medicinskih eksperata – naveo je Darko Mladić.

On je napomenuo da se pritvorski čuvari u Mehanizmu trude i pomažu, ali da nisu stručno medicinsko osoblje, niti su to uslovi za ljude sa simptomima kakve ima general Mladić, jer ne mogu da mu pruže njegu koja mu je potrebna.

Prema njegovim riječima, generala Mladića je pretprošlog četvrtka posjetila supruga, ali je on dan kasnije prebačen u bolnicu gdje ostao i u subotu i nedjelju, a vratili su ga u ponedjeljak.

Darko Mladić poručio je da porodica ne može da odustane jer se zdravstveno stanje generala Mladića pogoršava i tražiće da bude odobrena posjeta ljekarskog tima od najmanje četiri eksperta.

– Radimo na tome da se pošalju kardiolog, neurolog, pulmolog, a vidjećemo još neke specijalnosti. Imaćemo ljekarski tim od najmanje tri-četiri eksperta iz Srbije, a možda i iz Republike Srpske. U kontaktu smo sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci da oni daju dio tih stručnjaka – rekao je Mladić.

Ostavite komentar