Policija u FBiH nemoćna da otkrije vandale koji uništavaju saobraćajne znakove na ćirilici

0
38

Precrtavanje grafitima ćiriličnih naziva naseljenih mjesta u Federaciji BiH česta je pojava koju iz Јavnog preduzeća “Ceste FBiH” redovno prijavljuju, ali policija, kako kažu, do sada nije otkrila nijednog počinioca.

– Na određenim područjima u FBiH imamo konstantan problem uništavanja saobraćajnih znakova ispisivanjem neprimjerenih grafita, te precrtavanjem ćiriličkih, a u manjoj mjeri i latiničnih naziva naseljenih mjesta. Svaki slučaj je prijavljen nadležnim policijskim upravama, ali do sada nijedan počinilac nije otkriven – rečeno je iz ovog preduzeća.

Na pitanje da li su upoznati sa ispisivanjem ustaških simbola na saobraćajnoj tabli u srpskim povratničkim selima u Livanjskom polju, što je izazvalo uznemirenje malobrojnih mještana, iz ovog preduzeća navode da svaki vandalizam ove prirode prijave policiji i da postoje zapisnici, ali da nijedan počinilac nije otkriven.

– U okviru redovnog održavanja očistićemo znakove i to je sve što se može preduzeti iz naše nadležnosti. Prilikom čišćenja hemikalijama dolazi do smanjenja retrorefleksije signalizacije, a nakon više čišćenja retrorefleksija bude potpuno uništena, samim time i saobraćajni znak neupotrebljiv, te se na ovaj način stvara velika materijalna šteta za preduzeće, jer saobraćajnu signalizaciju koja je najčešće nova ili u vrlo dobrom stanju, moramo zamijeniti – navode iz ovog preduzeća.

Kako naglašavaju, nerijetko nakon što zamijene dijelove uništenih znakova, dolazi do ponovnog šaranja po njima ili uništavanja.

U Livanjskom polju su ustaški simboli ispisani na tabli na kojima su označena srpska sela Bogdaše, Vrbica, Radanovci i Bojmunte, a to je uzmemirilo malobrojne srpske povratnike.

Ova sela teritorijalno pripadaju Livnu i u njima u teškim uslovima žive srpski povratnici uglavnom starije životne dobi.

Ostavite komentar