Političko Sarajevo i stranci koji negiraju Dan Republike – ne mogu pogaziti istorijsku činjenicu

0
29

Političko Sarajevo i stranci, koji atakuju i negiraju Dan Republike Srpske – ne mogu pogaziti istorijsku činjenicu!

Ustavna pozicija Srpske, skrojena je 1992-e i tri godine kasnije – Dejtonskim sporazumom međunarodno potvrđena. Ovo je poruka stručne javnosti iz Srpske, nakon što je vojnik EUFOR-a sankcionisan, zato što je 9. januara u crkvi u Milićima odao poštu stradalim Srbima. Podsjećaju, pripadnici EUFOR-a prisustvuju obilježavanju i tzv. Dana nezavisnosti – 1. marta, međutim, sankcije za taj čin niko ne snosi.

Skandalozno – vojnik EUFOR-a, koji je na Dan Republike Srpske bio u crkvi u Milićima i držao svijeću za nevino stradale Srbe – sankcionisan je i vraćen kući iz zone operacija! Iz EUFOR-a, ovu drastičnu mjeru, pravdaju, neprimjerenim ponašanjem vojnika i, kako kažu, koje nije u skladu sa principima kojih se EUFOR pridržava. Stručna javnost iz Srpske pita – čime je vojnik prekrišio principe – to što je držao svijeću za pokoj duše ubijenih Srba?

– Smatram da je reakcija EUFOR-a nepoštena prema tom vojniku. Taj je vojnik svojim prisustvom i paljenjem svijeće samo odao čast svim poginulim borcima. Šta se nama Srbima u Republici Srpskoj poručuje? Vaše žrtve nisu bitne, vaša stradanja ne trebamo pominjati – upitao je član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Milan Zečević.

Za međunarodne moćnike, nije sporno, što pripadnici EUFOR-a prisustvuju na obilježavanju tzv. Dana nezavisnosti – 1. marta – datuma koji zanavlja srpske rana. Međutim, sankcije za taj čin niko ne snosi.

– Nisam siguran, da bi kaznili tog vojnika, da je bio na obilježavanju 1. marta, koji mi ne prihvatamo, a koji ne poštuju ni Hrvati – prokomentarisao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Istoriju i pravdu ne mogu prekrojiti političko Sarajevo i međunarodna zajednica, a to je, da 9. januara 1992, niko nije ubijen, podsjećaju naši sagovornici, ali, na sarajevskoj Baščaršiji 1. marta 1992. godine ubijen je srpski svat Nikola Gardović. Istovremeno, pogažena je i plebiscitarna volja srpskog naroda u BiH da ostanu u zajedničkoj Јugoslaviji – pojašnjava sarajevska profesorka Sabina Silajdžić.

– Јedni posegnuli za Referendumom i proglašenjem nezavisnosti, gdje su silom “prava” željeli postići cilj – nezavisne građanske Republike BiH, uređenu na principu jedan čovjek, jedan glas, čime su svjesno, s predumišljajem i bez obzira na posljedice željeli nametnuti Srbima u BiH u kakvoj će državi živjeti – istakla je Silajdžićeva.

Navodi da Odluka o referendumu predstavlja, eksplicitno pravno-formalno opredjeljenje druga dva naroda u BiH na odstupanje od mirovnih pregovora i ignorisanje volje srpskog naroda.

– Rado bih vas podjsetila da su sve bitne odluke iz tog vremena donesene metodom preglasavanja ili glasanja u odsustvu “kvoruma naroda” , jer “kvorum naroda” tada, nije ni postojao – ističe ona.

Republika Srpska od 9. januara, kao svog najvažnijeg Dana – nikada neće odustati. Osporavanjem 9. januara – simbola slobode, hrabrosti i dostojanstva srpskog naroda – pokušava se ograničiti pravo srpskog naroda na istorijsko-identitetska obilježja!

– Nema potrebe da se licitira, jer mi istoriju ne možemo brisati, jer, 9. januara je Dan kada smo mi ustali protiv majorizacije i diskriminacije – poručuje profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić.

Sve ovo – pokazatelj je igre, kojom političko Sarajevo i stranci žele spriječiti rukovodstvo i intelektualce Republike Srpske, da sačuvaju mir u BiH, saglasni su naši sagovornici.

Ostavite komentar