Poništiti sve akte Šmita i protjerati ambasadore koji rade na štetu BiH

0
54

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio da kolonijalna uprava poništi sve akti koje je donio Kristijan Šmit, i to u roku od sedam dana.

Ukoliko se to ne uradi, Dodik je predložio da predstavnici Srpske zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, da ta skupština proglasi ništavnim odluke lažnog Šmita, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka, te da proglasi sajt OHR-a naprihvatljivim i nezakonitim mjestom objave akata.

On je predložio da Parlamentarna skupština BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

Dodik je, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine, rekao treba na istoj sjednici donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH i Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima, ali i razvlastiti Centralnu izbornu komisiju kao paradržavni institut.

On je predložio da Parlamentarna skupština potvrdi ustavno određenje tako što će reći da je ta institucija jedina nadležna za donošenje zakona.

“Da se utvrdi i ubrzan put za članstvo u EU. Da se donese deklaracija o teritorijalnom integritetu BiH i na taj način pošalje poruka želje za stabilizacijom. Na toj skupštini treba proglasiti neprijateljima BiH američkog, njemačkog i britanskog ambsadora, kao i Kristijana Šmita, te im zabraniti rad u BiH”, istakao je Dodik.

Ukoliko se to ne desi, Dodik je predlažio da Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici ne odlučuju na nivou BiH.

“Bićemo tamo, a nećemo odlučivati. Zatim, da sa sadašnjim partnerima raskinemo saradnju i da je ponudimo drugim strukturama u BiH, te napravimo novi dogovor. Republika Srpska donijeće deklaraciju o ustavnom uređenju BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, rekao je Dodik.

On je rekao da je prijedlog i da Republika Srpska nastavi sa sprovođenjem svih do sada donesenih akata u vezi sa statusom, odnosno da se povuče iz sporazumima o Oružanim snagama, VSTS-u, indirektnim porezima i svim drugim sporazumima, te da aktivira zakon o Agenciji za lijekove i donese druge zakone po hitnom postupku.

“Da Republika Srpska donese svoj izborni zakon u formi nacrta, da bi mogao što prije da se sprovede javni dijalog o tome. Da se u najskorije vrijeme krene u realizaciju ovoga. Ja ću potpisati. Dajte mi zakon, ja ću ga potpisati”, rekao je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska insistirati na Dejtonskoj ulozi Srbije i da se na Vaskršnjem saboru konstatuje da su Bošnjaci prekršili sporazum, te da je Srbija spremna da u međunarodnim institucijama brani Republiku Srpsku i Dejton.

Dodik smatra da postoji prostor za dogovor Srba i Bošnjaka i dodao da imovina nije tema o kojoj se razgovara.

“Znaju da su pretjerali. Nikada do sada EU nije reagovala na ovaj način. Ako im dopustimo da se izvuku satraće nas. Zato ćemo mi njih satrati. Narodna skupština treba da obaveže Vladu da napravi sveobuhvatni program mjera i aktivnosti usmjerenih na modernizaciju i opremanje Policije Republike Srpske“, zaključio je Dodik.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je posebna sjednica na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Navedena tačka dnevnog reda prijedlog je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koji prisustvuju sjednici.

Sjednici prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim istitucijama BiH, predsjednici SDS-a i PDP-a, te predstavnici EU.

Ostavite komentar