Pored ovakvih patriota, BiH neprijatelji nisu potrebni

0
82

Predstavnici BiH ne propuštaju niti jednu priliku da obrukaju državnu zajednicu iz koje dolaze. Tako dok se u ljubav prema BiH kunu i žive u težnji da od nje naprave unitarnu džamahiriju, postupaju mimo zvaničnih odluka institucija BiH i ignorišu Ustavom predviđene procedure za donošenje i provođenje zvaničnih stavova.

Posljednji u nizu skandala, a nije da ih nije bilo, svakako je onaj u vidu posjete Prištini Sabine Ćudić, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedne Glavnog odbora Naše stranke i jedne od najuticajnijih osobu u ovoj partiji.

Nju je u svojoj kancelariji u Prištini ugostio premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, a razgovano je o “mogućnostima i oblicima međuinstitucionalne saradnje i potencijalima ove saradnje za građane obje zemlje, kao i o situaciji u regionu u ovom trenutku višestrukih kriza na našem evropskom kontinentu i u svijetu”.

Nažalost, iako sadrži sve potrebne elemente nije u pitanju komedija, već politička realnost bezidejnih političkih opcija lišenih svake ideologije poput onih koje predstavljaju Sabina Ćudić i Aljbin Kurti. O (ne)glorifikaciji Naše stranke sa opcijom koja nudi rješenja dovoljno govore izborni rezultati, ali i činjenica da upravo ova partija na čelu sa Ćudićevom predstavlja glavnog kočničara u pregovorima o važnim pitanjima na nivou BiH.

U narušavanju Ustava BiH Ćudićeva je sada otišla korak dalje, te se, ignorišuću zvanični stav BiH o nepriznavanju Kosova*, sastala sa premijerom nepostojoće države. S obzirom da su sramnim sastankom sada Ćudićeva, a ranije i Bećirović i Komšić pokazali nepoštovanje teritorijalnog integriteta druge zemlje, dali su potpunu saglasnost ostalim zemljama da isto to čini i sa BiH.

Nepoštovanje odluka državne zajednice BiH parlamentarke Ćudić naišlo je na osudu, pa su se ispod objave o susretu na zavničnom profilu Aljbina Kurtija nizali negativni komentari.

Sličan diplomatski skandal odigrao se i prije nekoliko dana u Parizu, kada su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović sastali sa premijerom Kosova* Aljbinom Kurtijem.

Sastanak Komšića i Bećirovića sa Kurtijem u Parizu, za predsjednika Republike Srpske, ali i brojne druge zvaničnike Srpske i Srbije predstavlja ugrožavanje suvereniteta BiH i direktni akt rušenja BiH u koju se stalno zaklinju.

“Takođe, kada se spomene mirno razdruživanje u BiH, tada su im puna usta suvereniteta i “države” BiH, ali su spremni da se miješaju u unutrašnja pitanja Srbije”, reako je Dodik.

Sličan ispad nije mogao zaobići ni gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić. Ona se u početkom jula susrela sa sa Emilijom Redžepi, potpredsjednicom Vlade samoproglašenog Kosova.

„Benjamina, kad je BiH priznala tzv. Republiku Kosovo? Ili ti ne poštuješ odluke institucija svoje zemlje?“, bio je samo jedan od mnogobrojnih komentara osude sramnog susreta na družvenim mrežama.

„Ne poštujete BiH. BiH ne priznaje tzv. Kosovo. Nemojte posle da se ljutite na Dodika.“

Državnoj zajednici BiH pored ovakvih prijatelja, neprijatelji zaista nisu potrebni, jer prazne riječi o patriotizmu, paralelno sa nepoštivanjem Ustava i zvaničnih stavova nisu dovoljno za njen opstanak. Naprotiv, ubrzavaju put onome što je njena neminovnost – mirni razlaz.

 

Ostavite komentar