Predsjednik Jermenije podnio ostavku, nije zadovoljan sopstvenim uticajem

0
32

Predsjednik Armenije Armen Sarkisijan saopćio je danas kako podnosi ostavku na ovu funkciju, prije svega zbog toga što ne može utjecati na vanjsku i unutrašnju politiku države.

U saopćenju koje je objavio na službenoj stranici, Sarkisijan je poručio kako je dugo razmišljao o ovoj odluci te je odlučio da se povuče s pozicije predsjednika nakon četiri godine.

“Imamo paradoksalnu situaciju. Predsjednik mora da bude garant državnosti, a zapravo nema alat za to. Ustav također pretpostavlja supremaciju jedne državne institucije nad drugom, a stvara i prepreke za učešće poznatih stručnjaka iz dijaspore u državnim institucijama”, rekao je Sarkisijan.

Također, izjavio je kako u sadašnjem društvenopolitičkom uređenju predsjednik ne može utjecati na pitanje rata ili mira.

“Ne mogu staviti veto na zakone koje smatram neprikladnim za državu i narod. Živimo u državi gdje se sposobnosti predsjednika ne doživljavaju kao prednost za državu već kao prijetnja raznim političkim grupacijama. Predsjednik ne može većinu svojih potencijala iskoristiti za rješavanje domaćih i vanjskopolitičkih zadataka politike”, ističe sada već bivši predsjednik Armenije.

Prema Ustavu Armenije, ostavku predsjednika u narednim danima potvrdit će Narodna skupština, a do tada će ovu funkciju obavljati predsjedavajući parlamenta.

Tokom svoje političke karijere, Sarkisjan je od 1996. do 1997. obavljao funkciju premijera Armenije, a nakon toga je učestvovao i brojnim diplomatskim misijama. Između ostalog, 2013. godine obavljao je dužnost ambasadora Armenije u Velikoj Britaniji.

(Klix)

Ostavite komentar