PRIHVAĆENA OSTAVKA ZORANA ZAEVA: SDSM bira novog lidera 12. decembra

0
30

Centralni odbor SDSM prihvatio je ostavku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva na mesto predsednika partije i započeo proces za izbor novog lidera, izjavila je portparolka vladajuće stranke Bogdanka Kuzeska.

Ona je na konferenciji za novinare, pola sata posle ponoći, rekla da je „Centralni odbor SDSM konstatovao da je podnešenje ostavke Zaeva, potrebno da bi počeli unutarpartijski izbori.

Kuzeska je dodala da je Centralni odbor SDSM odlučio da se izbori održe 12. decembra. Podnošenje kandidatura počinje danas i trajaće sedam dana.

Centralni odbor je doneo odluku za raspisivanje i sprovođenje unutarpartijskih neposrednih izbora za novog predsednika partije, na čijem čelu je Zaev od 2013. godine.

Potparolka SDSM je rekla da je Zaev na sednicama Izvršnog i Centralnog odbora „informisao da je parlametarna većina stabilna“, da je trenutno 61 poslanik u Sobranju od 120 mesta i da očekuje da se „stvori mogućnosti da se dodatno uveća“.

„To je važno za održavaje evropskog puta države i zbog izazova u predstojećem periodu koji su pred građanima. Centralni odbor SDSM smatra da ima prostora za pregovore u uključivanju partije Alternativa u vladajuću većinu na osnovu principa vrednosti i programa“, rekla je Kuzeska.

Na pitanje kakva će biti uloga Zaeva u SDSM posle 12. decembra, ona je rekla da će biti „aktivan član, koji će biti ‘vetar u leđa partiji’“.

Zaev je 31. oktobra usmeno podneo ostavku na mesto premijera Severne Makedonije i lidera SDSM zbog loših rezultata na lokalnim izborima, ali je na partijskim organima 9. novembra odlučeno da ostavke odloži na neodređeno vreme.

Razlog za to odlaganje je, kako je tada objašnjeno, da bi se ojačala uzdrmana parlamentarne većine i da ne bi bila propuštena mogućnost da zemlja u decembru počne pregovore sa EU.

Nakon neuspelog pokušaja opozicije na čelu sa konzervativnom strankom VMRO-DPMNE da 11. novembra u parlamentu sruši vladu, Zaev je počeo pregovore sa pojedinim opozicionim partijama, među kojima je albanska Alternativa sa četiri poslanika, kako bi ojačao parlamentarnu većinu.

(Agencije)

Ostavite komentar