PRITISAK INSPEKCIJE NA MKK ‘BANJA LUKA’: “O takmičenju ‘Karting liga’ ne znamo ništa”

0
12

Pritisci na Moto karting klub „Banja Luka“ se nastavljaju. Od Republičke uprave za inspekcijske poslove prethodnih dana ovaj Moto karting klub dobio je poziv za davanje izjave u predmetu koji se odnosi na organizovanje takmičenja „Karting liga“ održanog u avgustu ove godine, s kojim, kako tvrde nemaju nikakve veze niti znaju kad i gdje je održano.

MKK „Banja Luka“ oštro demantuje da ima bilo kakve veze sa ovim takmičenjem, naglašavajući da im je poziv za davanje izjave, iako sačinjen 10.11.2021. godine, uručen 37 dana kasnije i to dan prije zakazanog davanja izjave, što je u suprotnosti sa svim zakonskim propisima.

„Pritisci na naš klub ne prestaju. Krajnje je vrijeme da se sazna ko ovdje štiti koga. Da li je Uprava za inspekcijske poslove republička ili privatna institucija? Iako uporno pokušavamo dokazima ukazati na brojne neregularnosti u auto i  karting sportu kod nas efekta nikakvog nema. Inspekcija ne reaguje na naše prijave, dok s druge strane nas optužuju za turnir koji je navodno vožen u tom datumu  s kojim nemamo nikakve veze“, kažu iz MKK „Banja Luka“.

U pozivu Inspektorata navedeno je da je MKK „Banja Luka“ dužan dostaviti između ostalog sportska pravila takmičenja kao i kalendar takmičenja, ne precizirajući čija pravila i čiji kalendar takmičenja. Iz MKK naglašavaju da oni nemaju kalendar takmičenja jer nisu članovi ni jednog saveza, tako da samim tim MKK “Banja Luka” nije organizovao ni turnire, a ni kup takmičenja na prostoru Republike Srpske.

„Sportska pravila takmičenja, dokaz o primjeni istih, kao i kalendar takmičenja MKK ‘Banja Luka’ ne posjeduje, nije je iste dužan posjedovati, jer MKK ‘Banja Luka’ nikad nije organizovao niti jedno takmičenje na teritoriji Republike Srpske, za razliku od AMKK ‘Borac’ iz Banja Luke koji to godinama radi potpuno nelegalno i za to bude nagrađen sredstvima iz budžeta grada i Republike, a protiv kojeg je inače u dva predmeta OKJT Banja Luka otvorena istraga“, kažu iz MKK „Banja Luka“.

Iz MKK „Banja Luka“ naglašavaju da iako su Inspekciji u više navrata dokumentima i činjenicama ukazivali na nelegalno organizovanje karting i drugih takmičenja iz oblasti automobilizma nikakvih reakcija niti istražnih radnji nije bilo.

„’Karting liga’ održana 14.8.2021. godine nam je potpuna nepoznanica. U pozivu za saslušanje čak nije naveden ni lokalitet gdje je takmičenje održano. Besmisleno je i neosnovano pozivati nas na saslušanje o takmičenju o kojem ne znamo ništa“, kažu iz MKK „Banja Luka“.

Iz MKK „Banjaluka“ podsjećaju da su Republičkoj upravi za inspekcijske poslove 11.11.2021. godine ukazali da je Sportski auto karting savez Republike Srpske -SAKS RS organizacija kojoj je shodno Zakonu o sportu Republike Srpske zabranjen rad.

„Tražimo da se SAKS-u RS zabrani rad. Ukoliko Inspektorat to ne učini sasvim sigurno će povećati stepen krivice u predmetima Okružnog tužilaštva zbog navedenih krivičnih djela koja su počinili svjesno ili nesvjesno štiteći M.T., na koji način bi samo van svake razumne sumnje dokazali da rade u privatnoj, a ne državnoj instituciji“, naglašavaju iz MKK „Banja Luka“.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su priznali da su poziv poslali 15.12.2021. godine iako je davanje izjave bilo zakazano za 16.12.2021. što svakako nije razuman rok.

“Postupajući po predstavci republički prosvjetni inspektor je 10.12.2021. godine uputio poziv za stranku odnosno zastupnika MKK Banjaluka, da dana 16.12.2021. godine, dođe lično ili pošalje punomoćnika u Republičku upravu za inspekcijske poslove, Sektor za prosvjetu i sport, a u vezi sa organizacijom takmičenja „Kartingliga“, održanog dana 14.08.2021. godine. Iz dokumentacije koju i sama stranka posjeduje inspektori konstatuju da se prilikom datiranja navedenog poziva radilo očigledno o tehničkoj grešci, u smislu da je umjesto 11-og mjeseca trebalo da stoji 12. mjesec. Na dalje, uvidom u povratnicu pošta Republike Srpske utvrđeno je da je poziv dostavljen dana 15.12.2021. godine, a što je svojom izjavom na ovaj zapisnik potvrdila i stranka”, pojašnjavaju iz Inspektorata.

Kako navode dalje, stranke koje imaju opravdan razlog za ne odazivanje na poziv upućen od strane Inspektorata Republike Srpske, imaju pravo da se na isti ne odazovu te da se dogovori slijedeći termin.

“Prilikom pozivanja stranke, inspektori uvijek ostavljaju razuman vremenski rok to jest dovoljno vremena da se stranka pripremi. Moramo naglasiti da je postupajući inspektor nekoliko puta na telefone kluba pokušavao da kontaktira bilo koga iz MKK Banjaluka, međutim na pozive se niko nije javljao”, ističu iz Inspektorata.

Inspektorat Republike Srpske zaprimio je, kako su saopštili, prijavu u vezi organizovanja takmičenja koja su u suprotnosti sa odredbama Zakona o sportu Republike Srpske.

“Zakonom o Inspekcijama Republike Srpske inspektor je obavezan da u obavljanju inspekcijskog nadzora čuva identitet podnosioca predstavke, osim ako se inspekcijska kontrola ne može obaviti bez upoznavanja subjekta nadzora sa identitetom podnosioca predstavke”, kažu iz Inspektorata.

(N.Sp.)

 

Ostavite komentar