Proces protiv Dodika i Lukića režira Zapad s ciljem rušenja Srpske

0
17

Sud BiH je i ovog puta pokazao da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću proces koji se režira na Zapadu, a koji sprovode s jasnim ciljem rušenjem Srpske, izjavio je član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić.

Šulić je istakao da je od početka jasno da se ovaj proces ne vodi protiv Dodika i Lukića, već da je usmjeren direktno na urušavanje ustavnog uređenja Republike Srpske, njenih nadležnosti, imovine i svega što ona jeste.

– Sve ono što je uslijedilo kasnije, svi proceduralni propusti koje čine, imenovanje sudija sa političkom prošlošću, čitanje optužnice na način koji ne priliči ni satiri, a kamoli stvarnosti – sve je to samo dio predstave koju Sud BiH izvodi po direktivama nekih zapadnih moćnika – rekao je Šulić.

On smatra da mnogi postupci Suda daju osnov za sumnju na to da namjerno produbljuju razloge nezadovoljstva stranaka u postupku, razvlače i stvaraju negativni naboj oko samog suđenja kako bi došlo do nekog incidenta za koji bi okrivili Srpsku i njene zvaničnike i građane, koji pružaju podršku Dodiku.

Šulić je rekao da vjeruje da bi u Sarajevu bilo onih koji bi slavili kada bi došlo do nekog incidenta ispred suda i da bi to iskoristili da ponovo ljude iz Republike Srpske predstave kao krivce i zločince.

On je izrazio žaljenje što pojedinci iz političkog života u Srpskoj još u javnosti govore kako je riječ o procesu protiv pojedinaca i jedne političke partije, ne želeći da prihvate da se proces vodi protiv predsjednika Republike Srpske i direktora “Službenog glasnika” zbog toga što su radili ono što im je u nadležnosti.

– Bilo ko od nas, ma kako da se zvao, bio bi danas na njihovom mjestu da je na poziciji na kojoj su oni i da radi svoj posao u interesu Srpske. Milorad Dodik im jeste problem jer ne odstupa od svojih principa i kao takav im ne odgovara u njihovom naumu da neutrališu Republiku Srpsku na svim poljima. Ovaj proces je mnogo više od toga – ocijenio je Šulić za Srnu, prenosi RTRS.

Šulić je rekao da je taj proces pokazna vježba onih koji ga režiraju da se pokaže šta čeka Republiku Srpsku ako im ovaj prvi čin uspije.

– Iskreno mi je žao što u Republici Srpskoj ne postoji jedinstvo o tome da iz ovoga moramo izaći kao pobjednici, bez obzira na sve političke razlike koje imamo – zaključio je Šulić.

U Sudu BiH u ponedjeljak, 5. februara, održano je ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane, konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza, ročište može biti održano 6. marta, što je i prihvaćeno.

Ostavite komentar