Profesoru Milošu Koviću zabranjen ulazak u BiH

0
41

Pripadnici Granične policije BiH danas su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da „predstavlja pretnju po bezbednost BiH”.

Ković je za Srnu rekao da mu je ulazak u BiH zabranjen danas oko 16.00 časova na osnovu rešenja koje je doneto 28. februara, a koje je odbio da potpiše, prenosi RTRS.

„Od mene je zatraženo da potpišem rešenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je doneo tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio”, naveo je Ković, koji je 13 godina gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna reč i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

„U BiH se izgleda kažnjava mišljenje, sloboda misli i govora. Ako je to ogrešenje jednog univerzitetskog profesora onda to više govori o vlastima u Sarajevu, nego o meni”, ocenio je Ković, prenosi Tanjug.

On je dodao da je poslednji put u BiH boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru, potom je držao javne tribine u Banjaluci, studentima Fakulteta političkih nauka, te u Brčkom i da je bez problema ušao u zemlju.

„Nekome je, verovatno, zasmetala moja javna reč. Uprkos tome, nastaviću slobodno i javno da iznosim svoje mišljenje”, poručio je Ković.

(Agencije)

Ostavite komentar