PROTEST U CENTRU BEOGRADA: Brane Srbiju od Putina i “abortusom patrijarhata”

0
132

Oko 200 mladih pripadnika ruske “antiputinovske” emigracije i ovdašnjih ultralevičara održali su na beogradskom Trgu republike “skup podrške političkim zatvorenicima u Rusiji” koji se pokazao kao loše prikrivena antiruska i antisrpska propaganda.

Iako se organizator skupa, nevladina organizacija “Rusko demokratskog društvo”, zvanično obavezala da se “neće mešati u unutrašnje stvari Srbije” u praksi nije održala to obećanje transparentima sa natpisima: “Putine dalje ruke od Srbije”,”SFRJ”, “Abortirajte patrijarhat” “Rusija nije Putin – Putin je ratni zločinac”, “Sloboda za migrante” i sličnim.

Protest se odvijao kao dobro organizovana priredba čiji je program, uključujući i parole koje su uzvikivane do detalja naveden na sajtu NVO. Njeni predstavnici su sa mobilnih telefona čitali pripremljene govore kojima su optuživali zvaničnu Moskvu za teror nad političkim neistomišljenicima, agresiju na Ukrajinu i ratne zločine, a zatim su navodno “spontani” aktivisti su svoja “lična istinita svdočanstva” o progonima koje su videli svojim očima, a ista se mogu naći na fejsbuk stranici NVO.

Neki od njih su iskreno rekli da su se uplašili i pobegli od mobilizacije, a mladić kao koji se predstavio kao student Filozofskog fakuleta veličao je i tražio oslobađanje ubicu Ruslana Zinina koji je u septembru 2022. pucao bez povoda u službenika vojnog ureda za regrutaciju, što praktično predstavlja pozov na slične terorističke akte. Posle svakog govora malobrojni aktivisti su uvežbano horski ponavljali:”Njet vajne” (Ne ratu) iako to zvanično nije bio povod za okupljanje.

 

Ostavite komentar