Pucar: Predmete protiv Lukića i Dodika trebalo da vode različite sudije

0
78

Advokat Miljkan Pucar, koji pred Sudom BiH zastupa vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, rekao je da bi u predmetima koji se vode protiv njegovog branjenika i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika trebalo da postupaju različite sudije, što za sada nije slučaj, te da je riječ o povredi krivičnog postupka.

On je napomenuo da je postupak ranije razdvojen bez obavještenja, a s tim u vezi nisu napisane ni nove optužnice.

– Ne znamo šta će Tužilaštvo BiH napraviti i da li će postupiti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku da za Lukića napiše novu optužnicu ili će ponovo spojiti postupak. Nema još nikakve pisane odluke kada je riječ o našem zahtjevu koji smo podnijeli prije petnaestak dana sa dokazima za spajanje predmeta – istakao je Pucar.

Pucar je podsjetio da je sudija Mirsad Strika, koji je ranije vodio postupak, odgovorio da će odluka o spajanju biti donesena u razumnom roku.

Pucar navodi da je taj razuman rok istekao jer je Striku zamijenila sudija Sena Uzunović koja se pojavila i u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Presumpcija nevinosti i da vam sudi nezavisan Sud su osnova prava. Јedno od tih prava bilo bi normalno, ako ne dođe do spajanja predmeta, da postupak vode različite sudije. Nažalost, dešavaju se povrede krivičnog postupka – naveo je Pucar.

On kaže da za sada ne postoji ni pravo žalbe u ovoj fazi postupka, te da se može reagovati samo nakon izricanja presude.

– Tek onaj ko bude nezadovoljan i ko bude smatrao da mu je povrijeđeno pravo ima mogućnost da to iznese u žalbi na presudu – rekao je Pucar za Srnu.

Pred Sudom BiH je za 13. februar zakazano ročište u predmetu protiv vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Republike Srpske Miloša Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Sudija u ovom predmetu je Sena Uzunović, koja je zamijenila sudiju Mirsada Striku, a ročište je zakazano za 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Postupak protiv Lukića odvojen je od postupka koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na ročištu 17. januara.

Iako su postupci razdvojeni, na ročištu protiv predsjednika Dodika pred Sudom BiH prilikom čitanja optužnice naveden je i Lukić, čime je, prema ocjeni odbrane, direktno prekršen zakon.

Iz Suda BiH je ranije rečeno da je donesena usmena odluka o razdvajanju predmeta, te da ne postoji pravo žalbe.

Bivši direktor Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je sudija Suda BiH Sena Uzunović tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH, i to pomoćnik komandira, te da je nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.

Kojić je otkrio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, dok je on bio direktor, dostavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH.

Uzunovićeva je od 1998. do 2001. godine za vrijeme mandata premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića /SDA/ obavljala poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera federalne Vlade.

Ostavite komentar