Pucar: Teza optužnice protiv Dodika i Lukića napad na ustavni poredak BiH

0
91

Teza Tužilaštva BiH koja je navedena u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića znači napad na ustavni poredak BiH, ocijenio je Miljkan Pucar, advokat Lukića.

Pucar je istakao da u Ustavu BiH jasno piše da zakon isključivo može da donese Parlamentarna skupština BiH i niko drugi.

– U Krivičnom zakonu BiH, takođe, piše da se samo na osnovu zakonske norme može voditi postupak protiv nekoga i stavljati mu se nešto na teret. Neki pojedinac, kada je donio neku normu, nije je donio u skladu sa Ustavom BiH – rekao je Pucar novinarima u Banjaluci.

On je dodao da BiH kao članica UN mora da poštuje Povelju UN, a u njenim članovima 2. i 78. kaže se da članica UN može da bude samo suverena, samostalna i demokratska zemlja.

– Ako je BiH to, onda ovakva teza optužnice ne može da stoji – istakao je Pucar.

Komentarišući Ustavni sud BiH, on je rekao da su strane sudije davno trebale da ga napuste i da je sasvim jasno da ovakav sastav i rad Ustavnog suda nije dobar za BiH.

– Prema mojim saznanjima i jasnim znakovima iz EU, u Uniju ne možemo ući sa stranim sudijama i biti pod bilo kakvim protektoratom – rekao je Pucar.

Ostavite komentar