Putin: SAD su raznijele Sjeverni tok

0
46

U intervjuu koji je dao američkom novinaru Takeru Karlsonu,, ruski predsjednik Vladimir Putin dotaknuo se i eksplozije na Sjevernom toku u septembru 2022. godine.

Na pitanje „Ko je digao Sjeverni tok u vazduh?“, Putin je ogovorio „Vi sigurno.“

Bivši voditelj Fox newsa u šali je naveo da je bio „zauzet tog dana“, na šta je Putin rekao: „Vi lično možda imate alibi, ali CIA nema takav alibi“, prenosi Nova.rs.

Na pitanje da li ima dokaze da iza eksplozija stoje NATO ili CIA, Putin je rekao da „neće ulaziti u detalje“, ali da treba „potražiti nekoga ko je zainteresovan“ i ko „ima sposobnosti“.

Putin je Karlsonu dao opširan intervju, što je njegov prvi intervju nekom zapadnom novinaru od početka rata u Ukrajini.

Švedski zvaničnici rekli su u srijedu da zatvaraju svoju istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru, koji su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku.

Švedska je navela kako nema nadležnost da provodi istragu o eksplozijama na Sjevernom toku 1 i 2, koje su se dogodile 2022. godine.

U septembru 2022. godine je zabilježeno nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Sjeverni tok.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj. Njemačka i danska istraga o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana.

Nizom eksplozija na dva gasovoda Sjeverni tok došlo je do curenja za šta je optužena Rusija.

Ostavite komentar