Putin: Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisno od zapadne

0
95

U svijetu je u toku trka za jačanje suvereniteta, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne, rekao je Putin.

Kako je precizirao, po liniji BRIKS razrađuje se formiranje nezavisnog platnog sistema koji neće zavisiti od političkog pritiska, zloupotreba i stranog sankcionog miješanja.

– BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja – naveo je on.

Posebnu pažnju Rusija će pokloniti južnom pravcu, riječ je o koridorima “Sjever-Јug” i o crnomorskom pravcu

– Pored toga aktivno se razvija Sjeverni morski put – dodao je Putin.

Kako je naveo, predviđa se da će do 2030. godine obim transporta međunarodnim koridorima preko teritorije Rusije porati jedan i po put u odnosu na 2021. godinu.

Rusija je spremna da ponudi sveobuhvatna tehnološka i industrijska partnerstva uz obuku kadrova.

Kako je istakao, na prijateljske države odlazi tri četvrtine ukupne robne razmjene Rusije.

Nastavlja se saradnja u okviru EAES, a obim robne razmjene raste iz godine u godinu, naveo je ruski predsjednik.

Rusija je dokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promena. Promijenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove, dodao je on.

– Vidimo kako se pokrenula među zemljama borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa – državnom, ekonomskom i vrijednosnom, a zemlje koje su do sada bile najveće sile žele na sve načine da sačuvaju svoju hegemoniju i pozicije. Vidimo da je ekonomija broj jedan Kina i to a velikom razlikom u odnosu na drugo mesto, a treća Indija, sve se jače razvijaju zemlje Azije i Afrike. Upravo će one određivati globalnu sliku sredinom 21. vijeka – rekao je Putin.

Prema ocjeni Svejtske banke Rusija je postala četvrta ekonomija svijeta po paritetu kupovne moći.

– Naša zemlja je ispred Јapana – istakao je Putin.

Tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svjetski prosek, a on se obezbjeđuje prije svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine.

Prošle godine udio obračuna u “toksičnim” za ruski izvoz valutama se dvostruko smanjio, dok se rublja se više koristi, konstatovao je ruski predsjednik.

Ostavite komentar