Radnici kompanije “Alumina” održali još jedan protest: Očekujemo racionalnu odluku Vlade RS

0
22

Radnici kompanije “Alumina” iz Zvornika danas su održali još jedan protest ispred fabrike, kojim traže da Vlada Republike Srpske poništi odluku o prodaji državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice “Birač” fočanskoj firmi “Pavgord”.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva u kompaniji “Alumina” Radenko Smiljanić poručio je da ovaj put očekuju racionalniju odluku od one koju je prošli put donijela Vlada RS.

“Mi više nećemo postavljati nikakve rokove jer ako Vlada Srpske danas ne donese racionalnu odluku i ako je spremna dalje da ide u probleme nama ništa ne preostaje nego da protestujemo, odnosno da protest svedemo na radnike, a da se ogradimo od svih drugih. Tu prvenstveno mislim na pozive pojedinih političkih partija i organizacija koje nas pozivaju i očekuju da mi povedemo neki narodni bunt, ali sindikat neće preći tu granicu. Svi oni koji pričaju u ime građana Zvornika i radnika neka to rade na drugim mjestima. Mi još jedino možemo da održimo minut ćutanja za smrt pravne države i pravnog sistema i svega što čini naše društvo”, rekao je Smiljanić.

Slaviša Obradović, član izvršnog odbora Sindikata i radnik Alumine još jednom je zamolio Vladu RS, da povuče, kako kaže, sramnu i nezakonitu odluku, dok još sve može da se kontroliše.

“Bunt u radnicima se osjeća, ne možete biti mirni kad vidite da neko otima. Ovo nema veze sa prodajom i pravom. Tužbe su spremne, ali hajde da to sve preskočimo i da idemo ljudski, po zakonu”, izjavio je Obradović.

Dugogodišnja radnica “Alumine” i član Sindikalnog odbora Sindikata Metalske industrije i rudarstva Mira Lazić, ističe da, ako Vlada ne uvaži njihove zahtjeve, radnicima ne preostaje ništa drugo osim protesta.

“Ovo je naša borba za opstanak, to više nije pitanje čija će biti fabrika, mi od ovog živimo. Mislim da su važniji radnici i njihove porodice, cijela regija, a ne par ljudi koji su nezakonito uzeli fabriku”, poručuje Lazić.

Ostavite komentar