RADOVIĆ: SNSD peticiju koristi za ostvarenje stranačkih ciljeva

0
90

Organizacija peticije od strane SNSD-a nije ništa drugo nego pokušaj da se potpisi građana iskoriste za njihov politički cilj, a to je da ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa sustinskih i egzistencijalnih problema, rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On napominje da zahtjev Valentinu Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je stranka koja je inicirala peticiju, a to je SNSD, u čvrstom koalicionom zagrljaju na nivou BiH, saopštio je SDS.

„Sa druge strane, sama činjenica da je peticija organizovana od strane SNSD-a, a ne od strane institucija Republike Srpske, jasno potvrđuje namjeru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona jer se to može uraditi samo u Parlamentu BiH“, napominje Radović.

Podsjetio je da su upravo funkcioneri SNSD-a davali legitimitet nametnutim zakonima u Parlamentu BiH i prihvatali odluke prethodnih visokih predstavnika kao legitimne.

„Postavlja se logično pitanje zašto peticiju nisu organizovali kod objavljivanja Arbitražne odluke za Brčko kojom je Republika Srpska bukvalno presječena na dva dijela“, pita Radović.

On napominje da je peticija organizovana pod izgovorom srpskog jedinstva, i to dva dana ranije od sastanka koji je inicirao gospodin Čubrilović kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

„Cilj je da se opozicija dovede pred svršen čin i da se optuži za tobožnju izdaju ukoliko ne podrži već unaprijed pripremljene zaključke koje su dio scenarija SNSD-a. Ovakvi zaključci, ali i sa peticijom prikupljeni potpisi, će poslužiti predstavnicima SNSD samo kao sredstvo za zaštitu njihovih ličnih interesa, jer su sudbinu naroda u Republici Srpskoj vezali za svoju političku sudbinu,a to je prije svega ostanak na vlasti i uzurpacija institucija i resursa“, rekao je Radović.

Podsjetio je da je SNSD i ranije bio inicijator vanrednih sjednica Narodne skupštine sa istim ili veoma sličnim ciljevima.

„Kada je Narodna Skupština donosila niz zaključaka koji se već drugi dan nisu poštovali upravo od onih koji su ih inicirali i donosili, jer su napravili politički dogovor sa stranim ambasadorima i svojim političkim saveznicima iz SDA. To naravno nije bila nikakva izdaja srpskih interesa. Postavlja se pitanje šta je sa tim zaključcima koje je donosila Narodna Skupština“, pita Radović.

On napominje da je potpisan ANP ili Program reformi koji sustinski znači put BiH u NATO savez čime je pogažen zaključak o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to neposredno pred formiranje Savjeta ministara BiH.

„Na taj način je uspostavljena koalicija SNSD-a sa SDA. Zaboravljeni su i bačeni u stranu rezultati referenduma o Danu Republike, strane sudije i dalje sjede u Ustavnom Sudu BiH, nije pokrenut postupak za vraćanje niti jedne nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku,predstavnici SNSD-a i dalje sjede u institucijama BIH, mirni dijalog sa Federacijom BiH uopšte ne postoji, priča o samostalnosti i odvajanju Republike Srpske se koristi samo kao prijetnja i sredstvo za dobijanje neke pozicije na nivou BiH. Dakle, sve je bila improvizacija i to građani Republike Srpske treba da znaju“, navodi Radović.

On kaže da je očigledno da je „srpska reprezentacija“ na čelu sa SNSD-om u Sarajevu doživjela debakl, dok ta ista vlast u Republici Srpskoj bilježi veoma loše rezultate.

„Ukoliko je iskrena namjera da se postigne srpsko jedinstvo, prvi korak bi bio prelazna i stručna vlada bez dominantnog uticaja SNSD-a“, poručio je Radović.

Šarović: SNSD provodi svoju kampanju, a traže od nas da se dogovorimo

Sastanak parlamentarnih stranka iz Republike Srpske povodom primjene bonskih ovlaštenja od strane Valentina Incka je trebao biti prilika da se da zajednički odgovor na ovu situaciju, ali vidimo da SNSD već vodi svoju posebnu kampanju, kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je danas u Loparama rekao da će po svemu sudeći sutrašnji sastanak biti pokušaj da vlast izdiktira svoja unaprijed pripremljena rješenja, saopštio je SDS.

„Sutra idemo na zajednički dogovor, a neko već realizuje neki plan koji će nam sutra da predoči. SNSD i Dodik već su krenuli u neku svoju kampanju i imaju neki svoj program, a pozivali su na zajednički dogovor. Mislim da je velika šteta što se stvari ovako odvijaju, jer je ovo bila prava prilika da zajednički prodiskutujemo i suočimo se sa ovom situacijom i damo zajednički odgovor iz Srpske“, naveo je Šarović.

Čini mi se da će, dodaje Šarović, sutrašni sastanak biti prazna priča i da će se pokušati izdiktirati rješenja.

On je istakao da SNSD ima vlast na svim nivoima i da zato imaju i odgovornost.

„U ostalom za ovu situaciju ja mislim da oni snose tu odgovornost. Nije valjda opozicija kriva za ovo što se dešava. Ova vlast je dobila novog visokog predstavnika sa većim ovlaštenjima i bonska ovlaštenja zahvaljujući ovoj vlasti“, podsjetio je Šarović.

On navodi takva vlast teško da može ponuditi spasonosna rješenja u ovakvoj situaciji.

„Ja mislim da je ovo što sada oni rade srljanje, kao i činjenica da to čine bez dogovora sa opozicionim strankama“, kaže Šarović.

On ističe da ponašanje vlasti budu sumnju da je u pitanju neki unaprijed smišljeni scenarij.

„Počinjem da sumnjam da su bili u dogovoru sa Valentinom Inckom i ne znam kim. Od kud odjedanput svi oni propagandni materijali, video zapisi. Peticije se potpisuju već spremne nakon dva-tri sata. Onda su oni morali da znaju šta će da se desi“, napominje Šarović.

Navodi da je stav opozicije u Srpskoj da ne treba srljati i da treba naći razumna rješenja.

„Ne treba manipulisati sa narodom. To je nepotrebno, u tom smislu daćemo doprinos na sutrašnjem sastanku i sjednici Narodne skupštine koja će biti održana za koji dan“, istakao je predsjednik SDS.

Šarović, koji je danas učestvovao u manifestaciji Dani dijaspore u Loparama, poručio je da razvoj i napredak liječe sve rane i probleme jednog društva.

„Manifestacija Dani dijaspore u Loparama jača iz godine u godinu i pokazuje kako jedna lokalna zajednica treba da koristi svoju dijasporu za razvoj. Načelnik Savić i njegov tim su primjer uspješne saradnje lokalne samouprave sa dijasporom i od Rada Savića i opštine Lopare imaju šta da nauče mnogo veće opštine i gradovi Republike Srpske“, poručio je Šarović.

Ostavite komentar