Raković: Ratnohuškačke izjave imama Hodžića u skladu sa politikom Islamske zajednice BiH

0
57

Ratnohuškačke izjave iz Islamske zajednice BiH, poput nedavne imama Haruna Hodžića na vjerskom predavanju kod Zenice, u skladu su sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao krilo SDA vodila tokom proteklih decenija, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

On ističe da je Islamska zajednica BiH početkom devedesetih godina prošlog vijeka bila jedno od krila Stranke demokratske akcije /SDA/ koja je razbijala Јugoslaviju i izazvala građanski rat u Јugoslaviji.

S tim u vezi, kako navodi Raković, ovakve ratnohuškačke izjave nisu ništa novo jer u toj strukturi postoji tradicija duga 30 godina, koja njeguje ideološka shvatanja ratovanja u islamu.

Ovo je sasvim očekivano, s vremena na vreme se pojavi u javnosti, ali najčešće mi ni ne znamo šta se govori po džamijama, a u svakom slučaju u skladu je sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao jedno krilo SDA, vodila tokom prethodnih decenija – kaže Raković.

On napominje da je onima koji se bave ovim pitanjem to sve poznato, ali se javnost “uvijek nekako ustalasa kada to dođe u medije”.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je nedavno na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

Hodžić je rekao kako od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, kao i da u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.

U sastavu zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.

Ostavite komentar