Ranka Mišić u “Alumini”: Savez sindikata podržava sve odluke i stavove sindikalne organizacije “Alumine”

0
244

Sindikat i menadžment  „Alumine“ daće pun doprinos da se iznađe najbolje rješenje kad je u pitanju  budući status fabrike nakon završetka stečajnog postupka u matičnom preduzeću Fabrici glinice „Birač“ u stečaju, kako bi se u vlasničkoj strukturi obezbijedio dalji razvoj kompanije, te sigurnost zaposlenih i očuvala sva radna mjesta, poručeno je sa sastanka u „Alumini“, kome je prisustvovala i Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Čelni ljudi „Alumine“ Mile Matić i Zoran Obrenović  prezentovali su aktuelnu situaciju u kompaniji, navodeći poslovne uspjehe, ali i probleme i teškoće sa kojima se najveći zvornički kolektiv suočava.

U radu  sastanka učestvovali su i stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ u stečaju Lazo Đurđević, advokat kompanije  Vladimir Milošević i predstavnici Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u „Alumini“.

Predsjednik Saveza sindikata došla je u „Aluminu“ sa timom svojih saradnika, podsjećajući da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva krovne organizacije radnika Srpske bilo govora o  aktuelnim prilikama u ovoj  zvorničkoj fabrici i poziciji njenih radnika. Sa sjednice Predsjedništva Saveza sindikata,   kako je rekla, upravo je inicirano održavanje ovog sastanka u „Alumini“.

-Otvorili smo sva pitanja, od pokretanja stečajnog postupka do ovog trenutka,  samo s jednim ciljem – da se nađe rješenje kako da se zaštiti proizvodnja, odnosno svi zaposleni, njihova primanja koja u ovom trenutku imaju, naravno sa optimističnom perspektivom koja je potkrijepljena stvarnim dokazima, te šta predstoji „Alumini“ ukoliko bi se svi procesi koji su u ovom trenutku otvoreni kada je u pitanju AD „Birač“ u stečajnom postupku, priveli kraju, odnosno da se završe onako kako je zakonima i propisano – istakla je Mišićeva.

Naglasila je da Savez sindikata Republike Srpske apsolutno podržava sve odluke i stavove sindikalne organizacije „Alumine“, dodajući da su i na ovom sastanku tražena rješenja kako bi se došlo do cilja kome teže  radnici.

-Mi kao Savez sindikata apsolutno stojimo iza svih zahtjeva radnika koji se tiču radnih mjesta, njihovih prava, ali i budućnosti zaposlenih – istakla je Mišićeva, i objasnila da „Alumina“ ima dvojaku ulogu – ulogu za ovu regiju, ali i ulogu za Republiku Srpsku i BiH.

Po riječima predsjednice Saveza sindikata ta podrška nije nijednog trenutka upitna, ali, kako je rekla, ovi radnici od deklarativne podrške nemaju neke velike koristi.

-Mi smo pokušali da tražimo neka rješenja koja bi mogla da otvore vrata da radnici ostvare svoj cilj, da „Alumina“ napreduje, da radi i ostvaruje dobit i da još više učestvuje u BDP-u Republike Srpske. Vidjećemo u vremenu koje je pred nama da li smo na dobrom putu. U svakom slučaju, mi ćemo pomoći da se određena pitanja riješe, odnosno da neka vrata otvorimo i  dođemo do rješenja koja bi upravo bila na tragu onoga što radnici traže – pojasnila je Mišićeva, prenoseći stav Saveza sindikata Republike Srpske kad je u pitanju buduća vlasnička struktura ove fabrike imajući u vidu njenu važnost za Republiku Srpsku.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić, podsjetio je da su Sindikat i radnici „Alumine“  konkretnom ponudom izrazili spremnost da otkupe potraživanja državnih institucija u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju, koje je krajem jula ove godine Vlada Republike Srpske prodala firmi „Pavgord“ iz Foče. Kako je rekao, namjera je da zaposleni postanu vlasnici dijela kapitala u ovoj fabrici, jer su, istakao je,   radnici i menadžment  „Alumine“ trenutno najbitniji faktor u kreiranju sigurne budućnosti ove fabrike.

-Kao što znate, mi smo u ranijem periodu imali turbulentnu situaciju, bilo je i protesta, gdje smo izrazili želju da kupimo ta potraživanja i na taj način osiguramo budućnost fabrike – istakao je Smiljanić.

On je naveo da su se na sastanku dotakli važnih pitanja i nekih detalja koji možda nisu bili poznati kolegama u Savezu sindikata.

-Razriješili smo neke neodumice i nadam se da ćemo u budućnosti mnogo lakše dolaziti do rješenja – poručio je Radenko Smiljanić, koji je i predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

 

 

Ostavite komentar