RASPUŠTEN PARLAMENT: Izrael ide na nove izbore, Lapid premijer umjesto Beneta

0
26

Izraelski premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Jair Lapid složili su se da raspuste parlament, što će dovesti do novih izbora, a Lapid će u međuvremenu preuzeti mjesto premijera, izjavio je jedan izraelski zvaničnik, javlja Rojters.

Sledeće nedelje biće održano glasanje u parlamentu, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku funkciju, rekao je neimenovani zvaničnik, dodaje Rojters.

Britanska agencija podsjeća da su Lapid i Benet u junu 2021. godine formirali neočekivanu koaliciju nakon dve godine političkog zastoja, okončavajući rekordnu vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanjahua.

Rojters dodaje da je vlada desničarskih, liberalnih i muslimanskih arapskih partija bila krhka od samog početka sa tankom parlamentarnom većinom.

Britanska agencija još ističe da je u vladajućoj koaliciji bilo podjela po glavnim političkim pitanjima, kao što su izraelsko-palestinski sukob, državna i vjerska pitanja.

Koalicija od osam grupacija je, kako dodaje Rojters, počela da se raspada kada je nekolicina članova prestala da pruža podršku parlamentarnoj većini.

(Agencije)

Ostavite komentar