RT Balkan: Najveća opasnost Dodiku prijeti u Sarajevu, sumnju pojačavaju posječena stabla

0
28

Najveća opasnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku prijeti u Sarajevu, gdje se protiv njega vodi montirani proces zbog nepoštovanja odluka lažnog visokog predstavnika, piše “RT Balkan”.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ukazala je na određene informacije iz kruga američke ambasade da se sprema atentat na Dodika i kao potencijalnu lokaciju mogućeg napada na njega označila upravo Sud BiH, u kome se protiv Dodika trenutno vodi montirani proces.

“Ispred Suda BiH su posječena sva stabla drveća, što dodatno pojačava sumnju. To nisu bila stara i nezdrava stabla”, pojasnila je Vulićeva za “RT Balkan”.

Ona je navela da su stabla ispred tog objekta “posječena tačno za snajperski pogled”.

Sumnja svih je opravdana, kaže ona, imajući u vidu da je vijeće Suda BiH odbilo da se proces vodi u nadležnom sudu u Banjaluci u Republici Srpskoj, te uz činjenicu da se proces vodi po nepostojećem zakonu, onom koji nije donijela Parlamentarna skupština BiH već samoproglašeni autoritet Šmit.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević uvjeren je da je Dodik u najvećoj životnoj opasnosti upravo kad ide u Sarajevo na taj montirani proces zbog nepoštovanja odluka Nijemca Kristijana Šmita.

“To je prostor na kome je veoma teško garantovati bezbjednost od snajperskog napada ili od postavljenih eksplozivnih naprava. MUP Srpske tu ne može da djeluje jer je to područje Federacije BiH”, rekao je on.

Informacije o tome da neko planira napad na Dodika stižu u trenutku dok, ukazao je Galijašević, Sarajevo prijeti Dodiku, dok se stigmatizuju i Republika Srpska i srpski narod.

Vehabijski potencijali su veliki, u BiH se nalaze povratnici sa sirijskog ratišta, a teroristička mreža, prema njegovim riječima, nikada nije demontirana.

“Sve to treba uzeti u obzir, zajedno sa činjenicom da se stalno poziva na uništenje Srpske, i sa načinom na koji istupaju pojedine američke diplomate i Kristijan Šmit. To su sve okolnosti koje stvaraju atmosferu za izvođenje jednog takvog napada”, rekao je Galijašević.

Djelovanje Šmita, ali i poruke pomoćnika američkog državnog sekretara DŽejmsa O'Brajena, koji je nedavno izjavio, između ostalog, da BiH nije unija, da je imovina državna, i da je pogrešan stav da Savjet bezbjednosti UN mora da imenuje visokog predstavnika – prema tumačenju Galijaševića, poziv su na likvidaciju Dodika.

“Amerikanci su informaciju o pripremi atentata otkrili samo zato što priželjkuju jedan takav rasplet, a ne žele da oni budu optuženi da su učestvovali u organizaciji takvog terorističkog akta”, rekao je Galijašević, iako su zvanično iz američke ambasade rekli da su “potpuno neutemeljeni” navodi o postojanju informacije iz krugova te ambasade o spremanju atentata.

Dodika, međutim, ocijenio je Galijašević, ugrožava i postojanje “paralelnog bezbjednosno-obavještajnog sistema koji SDA drži još od početka rata”.

“Zajednička Obavještajno-bezbjednosna agencija ustvari je samo nastavak AID-a, odnosno Agencije za istrage i dokumentaciju, tajne službe Alije Izetbegovića, i njihovi kadrovi su bukvalno preplavili ovu službu. A sistem AID-a ne možemo potcijeniti, s obzirom na to da je bio sposoban i da 11. septembra 2011. godine učestvuje u organizaciji napada na SAD. Ti kadrovi su kontraobavještajna zaštita svih organizovanih vehabijskih struktura koje žele smrt Dodiku, i koji imaju potencijal da ugroze njegovu bezbjednost”, zaključio je Galijašević.

Republika Srpska bi zato morala da vrati svoju obavještajnu službu, da prikuplja podatke i da kroz njihovu analizu garantuje sigurnost i zaštitu Dodiku, kaže on, ističući da je trenutni mehanizam “krnji”.

“Udar na Dodika je rušenje države, direktno izazivanje rata. Mislim da sve ovo što je O'Brajen uradio i što Šmit radi zapravo sprečavanje Bošnjaka i Srba da se dogovore. A, suđenje u kome su sva sudijska i tužilačka struktura, pa i predsjednik Suda Bošnjaci, je kreiranje sukoba Srba i Bošnjaka. Tu treba tražiti razlog zašto su Amerikanci dostavili informaciju da je Dodiku ugrožen život. Od koga – od terorista naravno. Ne prijete Dodiku Hrvati, nego Bošnjaci”, uvjeren je Galijašević.

Ostavite komentar