“S ljubavlju hrabrim srcima” najveće humano dostignuće Srpske

0
107

Piše: Milorad Dodik

Uvijek se rado sjećam, a na licu ne pokušavam da sakrijem odraz iskrenih osjećanja ponosa na pomen prve donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”. Održana je 29. decembra 2010. godine i tada je za pomoć djeci iz Republike Srpske oboljeloj od malignih bolesti prikupljeno 300.000 KM, a nama inicijatorima postala je inspiracija i putokaz za buduće djelovanje.

Tog decembra ispisana je prva stranica priče o humanosti i toplini, a u godinama koje će uslijediti stranice su se nizale, iznos prikupljenih sredstava u svrhu liječenja djece povećavao, a “S ljubavlju hrabrim srcima” postaje sinonim za sinergijsku akciju u kojoj institucije Republike Srpske i građani imaju priliku da iskažu ljubav i solidarnost sa svima kojima je pomoć potrebna.

Svaka naredna donatorska veče od 13, koliko je do sada ukupno u kontinuitetu održano, nosila je različitu tematiku, ali cilj i misija “S ljubavlju hrabrim srcima” do danas ostali su nepromijenjeni. Svih ovih godina vodila nas je misao da ukoliko spasimo jedno dijete, da smo spasili nečiji cijeli svijet, a snaga koju nam je unosila bila je dovoljna da ispunimo svoju dužnost i da maksimum energije usmjerimo ka stvaranju bezbrižnog djetinjstva i nezamjenjive dječje radosti.

Neprocjenjiva je iskra osjećanja koja se u nama budila svaki put kada smo na malim, nježnim, nevinim licima ugledali osmijeh. Godine im ne dozvoljavaju da osjete svu težinu s kojom se nose, a koju im je život nepravedno dodijelio. Poseban osjećaj bude i suze sreće na licima njihovih roditelja kada se suoče sa saznanjem da u toj iscrpnoj borbi nisu sami, kada osjete empatiju sugrađana, ali i institucija Republike Srpske.

Ipak, da bi se priča “S ljubavlju hrabrim srcima” suštinski razumjela, potrebno je sagledati sve ono čemu je ona do sada posredovala.

Da su građani prepoznali humanost i potencijal ove humanitarne akcije, a sa druge strane pokazali da u Republici Srpskoj žive istinske patriote, sa željom i voljom da pokažu solidarnost s njihovim malim sugrađanima kojima je pomoć potrebna, bilo nam je jasno već naredne, 2011. godine, kada je tokom donatorske večeri za djecu s poteškoćama u razvoju prikupljeno 550.000 KM.

Na inicijativu Udruženja “Odrasli za djecu Republike Srpske”, 2012. godine, na trećoj donatorskoj večeri, za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa u Republici Srpskoj, odnosno kupovinu inzulinskih pumpi, prikupljeno je 700.000 KM.

Četvrta donatorska veča “S ljubavlju hrabrim srcima” održana je 2013. godine s ciljem pomoći djeci s autizmom, a prikupljeno je 607.000 KM. Jubilarna, peta, u decembru 2014. godine prikupila je 850.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće, čiji značaj je višestruk. Služi za besplatan smještaj roditeljima i djeci koja se na Odjeljenju hematoonkologije liječe od malignih bolesti. Osim besplatnog smještaja oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, kuća pruža podršku, toplu porodičnu atmosferu i mjesto na kojem bar na trenutak mogu da zaborave na liječenje i kroz igru vrate dio narušenog djetinjstva.

Centar za rijetke bolesti Republike Srpske bio je inicijator akcije da se sredstva prikupljena tokom šeste donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” usmjere na pomoć djeci s rijetkim genetskim oboljenjima. U te svrhe prikupljeno je 820.000 KM, a sedma donatorska veče održana je 2016. godine, za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća za majku i dijete, što je bio cilj te godine. Održana je na inicijativu Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, a prikupljeno je 1,3 miliona KM.

Osma donatorska veče posebno je značajna jer je nakon tog događaja humanost u Republici Srpskoj dobila novu dimenziju, stotinama roditelja ulila nadu, a generacijama djece vratila osmijeh na lice i osigurala pravo na bezbrižno djetinjstvo. Nakon što je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske u decembru 2017. godine održana donatorska veče “S ljubavlju hrabrim srcima” počeo je s radom Fond solidarnosti, kojem je za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu proslijeđeno tada prikupljenih 1.361.528 KM.

Tokom devete donatorske večeri prikupljeno je 1.438.038 KM za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece s poremećajima kretanja, dok je naredne godine za izgradnju dnevnih centara za djecu s poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju prikupljeno 1.254.000 KM.

Humanitarna priča se nije ugasila ni tokom pandemije virusa korona, te su od 2020. godine do danas održane još tri humanitarne večeri, a sredstva su usmjerena na osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, na inicijativu Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, prikupljanje sredstava za nabavku prevoznih sredstava za djecu s intelektualnim poteškoćama, te nabavku transportnih inkubatora.

Važno je napomenuti da su transportni inkubatori omogućili vitalno važan savremeni neonatalni transport, a pored donacija bolnicama širom Republike Srpske, pokazana je i solidarnost s našim narodom na Kosovu i Metohiji, koji živi u teškim uslovima, te je jedan takav inkubator doniran bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Pored humanosti, time su poslate i poruke podrške da istraju u borbi za opstanak na vijekovnim ognjištima i čuvaju našu svetu, srpsku zemlju.

Postoji namjera da jedan takav inkubator bude doniran i nekom od porodilišta u FBiH, ukoliko bude sredstava. Humanost nema granice i važan je život svakog djeteta, gdje god ono živjelo, koje boje kože bilo i kojoj naciji pripadalo. Pred potresnim pričama i teškim životnim sudbinama nedužnih bića svako politikanstvo i mahinacije gube smisao i postaju nebitni. Neuporedivo je svako lično priznanje sa sviješću da si spasio samo jedan život, a akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima” spasli smo ih mnogo više. Veće priznanje od toga nikome nije potrebno.

FOND SOLIDARNOSTI

Kao trajni garant podrške institucija Republike Srpske roditeljima sa djecom čije stanje zahtijeva dijagnostiku i liječenje u inostranstvu, iz jedne od tih 13 donatorskih večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, rodio se Fond solidarnosti, još jedna kruna rada i institucija ljubavi, hrabrosti i solidarnosti, a lišena svih političkih manipulacija.

Republika Srpska je osnivanjem Fonda solidarnosti sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja – finansiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu. Sredstva Fonda solidarnosti odobravaju se pojednostavljenom procedurom za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu djece uzrasta do 18 godina, koja su osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske i državljani BiH.

Fond solidarnosti trenutno na računima raspolaže sa 18.386.410 KM, a od početka rada pa do danas finansirani su liječenje i dijagnostika za 617 djece iz Republike Srpske, za šta je izdvojeno više od 35 miliona KM. Fond solidarnosti izdao je 1.139 rješenja za liječenje u inostranstvu, jer neka djeca odlaze na liječenje više puta u toku godine, a djeca iz Republike Srpske liječena su u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

Ostavite komentar