SAD JE SVE JASNO: Djed šefice diplomatije Njemačke bio vatreni nacista

0
39

Deda Analene Berbok, tokom Drugog svetskog rata služio je u Vermahtu i bio ubeđeni nacista, a 1944. je kao nagradu dobio krst za vojne zasluge, piše nemački Bild.

Šefica nemačkog ministarstva spoljnih poslova, međutim, uverava da o tome ništa nije znala kada je u svojim govorima pominjala svog dedu.

Analena Barbok, koja voli da govori o svom dedi Valdemaru na komemorativnim događajima, sada je prinuđena da se zapita šta nemački ministar spoljnih poslova treba da zna o svojim rođacima i Drugom svetskom ratu.

Na portalu „Bunte“ pojavio se dosije Valdemara Berboka iz Vermahta. Tokom rata bio je u inženjerijskoj jedinici koja je popravljala protivavionske topove. U dosijeu se navodi da pukovnik Valdemar Berbok, nije bio samo oficir, već vatreni pristalica nacionalsocijalizma.

U tekstu se doslovno kaže da je bio „bezuslovni nacionalsocijalista“, pročitao je Hitlerovu knjigu „Majn Kampf“ i „potpuno podržavao nacionalsocijalizam “ . Oficir Berbok 1944. godine je odlikovan Krstom sa mačevima za vojne zasluge.

Kada je Analena Barbok u govorima pominjala svog dedu, da li je znala da je on sa svojih 20-30 godina bio ne samo oficir, već i možda, ubeđeni nacionalsocijalista u duši? Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je na ovo pitanje odgovorilo da „ministar spoljnih poslova nije znao za dokumente“.

Bild primećuje da se otac Analene Berbok decenijama svađao sa ocem Valdemarom – jer stariji nije hteo da kaže dečaku ništa o sebi i o ratu. Kao i milioni drugih koji su se vratili iz rata, ćutao je.

Tek kada je izložba Vermahta proputovala Nemačku krajem 1990-ih, deda Valdemar je rekao da je služio u Vermahtu. Nakon toga je za sebe napisao „malu porodičnu knjigu” o izgnanstvu i ratu, prenosi politika.rs.

Ostavite komentar