SAD uvele sankcije Petru Đokiću, Savi Cvijetinoviću i Dušku Peroviću

0
36

Ministarstvo finansija SAD donijelo je nove sankcije vezano za Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Sankcije je sada dobio i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Kako se navodi, sankcije je dobio Petar Đokić, rođen 29. jula 1961. u Brčkom. Kao razlog je navedeno ugrožavanje regionalne sigurnosti na Zapadnom Balkanu i podrivanje Dejtona.

“Na crnu listu je stavljen zbog toga što je odgovoran ili suučesnik u, ili je direktno ili posredno uključen u, kršenje ili čin koji je opstruirao ili prijetio provedbi bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano uz Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. i Ohridski okvirni sporazum iz 2001.

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Daytonski mirovni sporazum; ili Zaključci Vijeća Konferencije za provedbu mira održane u Londonu u prosincu 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove”, stoji u obrazloženju.

Osim njega na crnoj listi je sada i Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine, rođen 27. decembra 1959. u Loparama. Navodi se da su sankcije njemu povezane sa firmom Inžinjering-BN Bijeljina d.o.o. koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

“BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH”, navodi se te ističu i da je Cvijetinović član Izvršnog odbora SNSD-a.

Šef predstavništva RS u Moskvi Duško Perović je također dobio sankcije zbog njegovog učešća u interakciji između Milorada Dodika i Rusije. Ističu da je lobirao za sastanke Dodika s Putinom te da se predstavljao kao neko ko nastupa uime Dodika. On je ocijenjen kao “glavni Dodikov čovjek u Rusiji”.

“Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije firme jednog ruskog milijardera, paralelno dok je taj milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS”, navodi se u obrazloženju, prenosi Klix.

Lista imena za Balkan

SAD su stavile danas na crnu listu 10 pojedinaca u najnovijem krugu ekonomskih sankcija u vezi sa Balkanom, navodi se na internet stranici američkog Ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine saopštila je da su sankcionisane osobe iz BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Na listi sankcionisanih iz Srbije su Nenad Popović i Miša Vacić.

Iz Crne Gore sankcionisani su Miodrag Davidović, Branislav Mićunović i Duško Perović, a iz Sjeverne Makedonije, Ratka Kunoska Kamčeva, te Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko, koji su porijeklom iz Rusije.

ĐOKIĆ: Amerika uvođenjem sankcija pokazuje veliku slabost

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da SAD, kao velika država, uvođenjem sankcija njemu i ostalim zvaničnicima u Republici Srpskoj pokazuje svoju veliku slabost.

– Ne znam šta je to što bi se moglo kvalifikovati kao štetna radnja kada sam 2017.godine potpisao Sporazum o saradnji, a na osnovu ovlaštenja Vlade Republike Srpske kako bi se izvršila gasifikacija postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Rafineriji nafte Brod – rekao je Đokić.

Đokić je istakao da je ova aktivnost imala za cilj da se neutrališe veliki zagađivač sa kojim je problem imala Hrvatska i Republika Srpska u tom regionu.

– U Sjedinjenim Državama imaju neke svoje kriterijume, ni najmanje mi to ne smeta. Oni su trebali da nazovu pravim razlogom ono što su uradili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu i to sam činio duži niz godina i nastaviću tako poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Americi to smeta i smislili su da je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma to što smo uredili na kvalitetan način jedno privredno pitanje, koje je od interesa i za BiH.

– Nema nijednog razloga da se može reći da je to suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali oni imaju neke svoje kriterijume, a mi imamo svoje po kojima živimo i nastavićemo da živimo u skladu sa onim što su naši prioriteti – zaključio je Đokić za Srnu.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću zbog, kako je navedeno, potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju “antidejtonskim ponašanjem”, prenose mediji.

Ostavite komentar