SALMAN RUŽDI, PISAC: Napao me je idiot, zdravlje mi se popravlja

0
113

Iranski pisac Salman Ruždi izjavio je da mu se nakon napada nožem zdravlje postepeno popravlja, iako ima noćne more, da ima teškoća sa pisanjem i da svog napadača smatra za – idiota. U intervjuu časopisu Njujorker, prvom nakon ranjavanja u avgustu prošle godine na javnom skupu,

Ruždi je rekao da su velike povrede zarasle. „Pa, znate, bivalo mi je i bolje. Ali imajući u vidu šta mi se desilo – nisam loše“, rekao je Ruždi.

Iranski verski vrh je bacio fatvu protiv Ruždija navodeći kao bogohulnim njegov roman Satanski stihovi (1989), usled čega je pisac godinama živeo prikriveno i pod zaštitom u Velikoj Britaniji i potom u Sjedinjenim Državama. Prilikom pojavljivanja u Čotokva institutu u Njujorku Ruždija je na pozornici napao Hadi Matar, koji je pisca teško ranio zadavši mu brojne ubode nožem u vrat i telo, usled čega je izgubio vid u jednom oku i zadobio teške povrede leve ruke.

Pisac je rekao da radi dosta terapija zbog povreda ruke, a usled utrnulog palca, kažiprsta i vrhova prstiju piše usporeno. Ruždi je dodao da ima zastrašujuće noćne more nakon napada.

„Izgleda da se smanjuju. Dobro sam. Mogu da ustanem i krećem se unaokolo. Kad kažem da sam dobro, mislim, ima delova mog tela kojima treba stalna provera. Bio je to kolosalan napad“, naglasio je Ruždi. Pisac je priznao da mu je još teško da piše i zato što mu se kreativno ništa ne dešava.

„Pišem ali je to kombinacija praznine i smeća, stvari koje napišem i obrišem sledećeg dana“, rekao je Ruždi, koji je dodao da ipak oseća početak povratka kreativne snage. Pisac nakon napada posećuje psihijatra i oseća da tu ima još dosta posla, i trudi se da ne upadne u ulogu žrtve.

„Tada samo sediš i govoriš: ‘Neko je zario nož u mene! Jadan ja…Što ponekad pomislim. To boli“, priznao je pisac. Nazvavši svog napadača idiotom, Ruždi je dodao da ne zna šta da misli o njemu pošto ga ne poznaje. „Sve što sam video je njegov idiotski intervju Njujork postu. Koji bi samo idiot dao. Znam da je suđenje još daleko, možda se desi kasnije sledeće godine. Pretpostavljam da ću tad saznati nešto više o njemu“, rekao je Ruždi.

Novi Ruždijev roman Grad pobede (Victory City) danas je objavljen, a napisan je mesec dana pre ranjavanja.

(Agencije)

Ostavite komentar