Sanski Most primjer odnosa FBiH prema Srbima

0
45

Namjera Bošnjaka da na mjestu stradnja Srba u Sanskom Mostu podignu spomenik svom komandantu Mehmedu Alagiću samo je jedan od brojnih primjera kako se u Federaciji BiH odnose prema srpskim žrtvama, rekla je danas Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Graorac je gostujući u Jutarnjem programu RTRS rekla da Srbe u BiH ne može ništa više iznenaditi, pa ni ovo.

“Protiv toga smo, i saosjećamo sa svim stanovnicima Sanskog Mosta koji se protive ovoj odluci. Sigurno da se može pronaći kompromisno rješenje, a to je da se nađe nova lokacija”, rekla je Graorac.

Podsjetila je da se ovakve stvari dešavaju gotovo stalno na prostoru Federacije BiH.

“Njima smetaju i pali borci iz Drugog svjetskog rata, a da ne govorimo o Odbrambeno-otadžbinskom, ovom posljednjem sukobu”, navela je Graorac.

Komentarišući bezuspješno insistiranje da u zatvor BiH bude vraćen presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin, koji boravi u Turskoj, Graorac je kazala:

“Šta drugo reći za nekoga ko je presuđen još u aprilu 2022. godine. Postavlja se pitanje kako je uopšte mogao da napusti BiH. Znamo šta se dešavalo na Ozrenu, kampu Gostović. Treba što oštrije tražiti da Turska izruči Mahmuljina”.

Dodala je i da suđenje komandantu 5. korpusa tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću traje godinama.

“Trnaest godina se vodi postupak protiv Dudakovića. Da je Srbin u pitanju davno bi to bilo završeno i presuđeno. Zbog svih tih stvari Srbi ne vjeruju Sudu BiH. S druge strane imate suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću. To je suđenje institucijama Republike Srpske. Brzina samog procesa nam govori da nesmemo imati povjerenje u te sudske institucije”, navela je Graorac.

Ostavite komentar