Saradnik Denisa Bećirovića na meti policije

0
44

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje kako je potrošen novac koji su njemačke vlasti dale Savezu bošnjačkih dopunskih škola u Štutgartu kojim rukovodi bivši generalni konzul Haris Halilović, saznaje “Glas Srpske”.

Naime, više desetina hiljada evra donirano je za rad bošnjačkih dopunskih škola u Štutgartu i to putem Generalnog konzulata BiH u tom njemačkom gradu.Novac je bošnjačkim dopunskim školama doznačavan u periodu od 2019. godine, odnosno za vrijeme dok je na čelu konzulata u Štutgartu bio Began Muhić, kadar SDA.

Nakon što vlada pokrajine Baden-Virtemberg u Njemačkoj nije dobila izvještaj o utrošku novca, zatražili su da im se vrati uplaćivani grant, tačnije 34.000 evra, a još ranije su naveli da će svemu obavijestiti i pravosudne institucije.

Sve te malverzacije otkrivene su i dospjele u javnost nakon što je Vera Sajić imenovana za generalnog konzula u tom njemačkom gradu.

Saradnik Denisa Bećirovića

– Stigao nam je dopis Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem po naredbi Tužilaštva BiH traže na uvid određena dokumenta u vezi sa sufinansiranjem dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu iseljenika iz BiH na području njemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

Sva dokumenta će im biti dostavljena u najkraćem mogućem roku – kazala je kratko za “Glas Srpske” Sajićeva.

O svim malverzacijama obaviješteno je i Ministarstvo inostranih poslova (MIP), ali i Predsjedništvo BiH.

Od izvora iz MIP-a saznajemo da je najveći krivac za skandal u Štutgartu Savez dopunskih škola BiH u tom njemačkom gradu, odnosno udruženje kojim rukovodi bivši generalni konzul u Štutgartu Haris Halilović.

– Halilović je bio generalni konzul prije 12 godina. On je bio kadar SDA, a sada je blizak saradnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Nakon svega on priželjkuje mjesto generalnog konzula u Frankfurtu i sa tim ciljem oblijeće oko Bećirovića – kazao je izvor “Glasa” iz MIP-a.

Isti sagovornik navodi da je Halilović u Štutgartu i cijeloj Njemačkoj pokušao da svoje udruženje nametne kao glavno i krovno udruženje za obrazovanje.

– On je bio projekat SDA.

Mnogi Bošnjaci su sada shvatili da je taj čovjek radio isključivo za lični interes.

Niko u Štutgartu nije kontrolisao njegov rad iako je to trebalo da radi Konzulat, odnosno da provjerava da li se nastava održava, ko su nastavnici i koliko ima đaka – kaže izvor “Glasa”.

Halilović je preko Konzulata dobijao novac pa je samim tim trebalo da kontroliše gdje novac ide, odnosno da li je namjenski utrošen.

– Da li je i Muhić imao koristi i zašto nije kontrolisao rad udruženja kojim rukovodi Halilović, pitanje za nadležne organe.

Oni će se baviti time.

Ono što je interesantno jeste da su i Muhić i Halilović bili kadrovi SDA i obojica su iz Živinica – zaključio je izvor “Glasa Srpske”.

Muhić je od 2019. do 2023. godine bio na čelu Generalnog konzulata u Štutgartu, a u maju ove godine izabran je za načelnika opštine Živinice.

Sa Halilovićem, ali ni Muhićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Traže pare nazad

Na adresu Generalnog konzulata BiH u Štutgartu u posljednja dva-tri mjeseca stalno stižu dopisi Ministarstva za kulturu, mlade i sport pokrajine Baden-Virtemberg.

– Oni traže izjašnjenje i novac koji su uplatili da im se vrati, ali i navode da će obavijestiti pravosudne institucije.

Upoznati smo sa svim i nadamo se da će nadležne institucije utvrditi ko je za sve kriv.

Ovo je samo još jedna ljaga bačena na BiH zbog nesavjesnog rada bivših diplomata – kazali su “Glasu” u Predsjedništvu BiH.

Ostavite komentar