ŠAROVIĆ: Dodik se previše poistovijetio sa Republikom Srpskom

0
13

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je u Pressingu M1 da Dodikove ideje “mirne disolucije” Bosne i Hercegovine najviše odgovoraju protivnicima Republike Srpske. Dodao je i da bi njegova stranka SDS podržala “mirnu disoluciju” države ako bi to bio apsolutni konsenzus u BiH.

Šta je po vama rješenje za trenutnu krizu u državi?

– Mislim da bi najbolje bilo da se zaledi ova Inzkova odluka i da se izbori sprovedu u miru. Da dominiraju normalna pitanja, a oni koji pobjede na izborima da sebi daju razuman rok da regulišu ovo pitanje. Ova užasna kriza ima potencijal da postane još veća.

Da li bi povlačenje Inzkove odluke bio poraz međunarodne zajednice?

Mislim da ne bi. Mnogi su ambasadori bili protiv odluke, neke je Inzko iznenadio, ali naravno da kada javno govore kažu da podržavaju odluku.

Dodik ovih dana najavljuje da će povući saglasnost za OSBiH i VSTV?

Mislim da ne samo njemu, nego i drugima, odgovara stalna tenzija i kriza. On bi želio da kriza traje i do proljeća. Stalno proizvodi krizne događaje poput raspakivanja Daytona, mirne disolucije… Vjerujem da nije sposoban da iznese to što govori. Mi smo bili vrlo jasni o raspakivanju Daytona. Moram reći da je vraćanje izvornih nadležnosti Daytona vrlo prihvatljivo za moju stranku, ali treba istaći da su te nadležnosti prenesene glasovima srpskih poslanika.

Jeste li vi za nezavisnu RS?

Nezavisna Republika Srpska je bila ratni cilj. Dayton je kompromis. SDS smatra da je Dayton najbolji zato što pruža autonomiju RS. Sve ostalo bi bilo vrlo problematično i avanutra iz koje RS može izvući deblji kraj. Smatramo da nema alternative dejtonskoj arhitekturi BiH.

Mislim da Dodik ovakvim pričama vodi RS u jednu neizvjesnost. Nisu ni momenti povoljni za Republiku Srpsku. I naši prijatelji Rusija, Kina i Srbija su uvijek bili za Dejtonski sporazum. Ta ideja Dodika ima sagovornike u protivnicima Republike Srpske. Oni će aplaudirati Dodiku. To je igra u koju se RS ne treba upličati.

Nije SDS protiv mirne disolucije ukoliko postoji apsolutni konsenzus u BiH, ali toga konsenzusa nema.

SIPA smije hapsiti Dodika

Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke, kazao je u Pressingu da bi bio protiv eventualne smjene Milorada Dodika ako bi to bila odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Poručio je kako ne podržava bilo koju “nametnutu odluku”, ali u slučaju da SIPA pokuca na vrata člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ako je to po zakonu, on ne bi imao ništa protiv.

Dodik je pozva Erdogana, Vučića i Milanovića da pomognu u “novom dogovoru” u BiH?

– Mislim da se to neće desiti. Znamo koliko je trebalo velikih sila da dođe do Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zaista je beznačajna inicijativa Milorada Dodika.

Da li bi SIPA smjela uhaspiti Dodika jer je rekao da bi to bio napad na Republiku Srpsku?

Mislim da je on sebe previše poistovjetio sa Republikom Srpskom. SIPA smije hapsiti Dodika jer je to SIPA (Država agencija za istragu i zaštitu). Znači to treba biti urađeno samo kako zakon predviđa.

Postoje najave da bi novi visoki predstavnik Schmidt mogao smijeniti Dodika?

Ja sam protiv nametnutih rješenja.

Znači, bili bi i protiv smjene Dodika?

Da, ako je na takav način.

Najavljujete da će te pobijediti Dodika u RS?

Prema istraživanju javnog mjenja, Dodikova popularnost je u velikom padu. SNSD je izgubio značaju prednost koju je imao. Mi procjenjujem da on više nema šta ponuditi ovom društvu. Neminovno je, ne kažem da ćemo ga “pomesti”, ali su sada najbolje šanse da ćemo ga pobijediti.

Ko će mu na megdan?

Uskoro ćemo znati ko će imati od nas najveće šanse. Ima još vremena za odluku. Procijenićemo to u pravom trenutku.

Kažu da se vodi “mrtva trka” između vas i Milana Miličevića?

Ne bih rekao da imamo “mrtvu trku”. Dobro je što imamo više kandidata, znači veliki je interes.

Kritikovani ste što se vozite u automobilu Koordinacije policjskih tijela?

Moram reći da to nije nikakva privilegija. Službe su procijenile da ima elemenata koji upućuju na to da je potrebno u pojedinim slučajevima da budem pod pratnjom. Bilo je prijetnji, nisam o tome mnogo govorio, i ne volim govoriti.

Ne očekujem kontramiting

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, u Pressingu je govorio o blokadi institucija nakon nametanja zabrane negiranja genocida, kazavši da bivšem visokom predstavniku Valentinu Inzku zamjera jednu stvar.

Govoreći o najavljenim protestima opozicije u subotu, Šarović je kazao da ne očekuje kontramiting Milorada Dodika.

“Mislim da neće ići sa kontramitingom, jer je to za njega rizično. Mi smo sposobni da skupimo značajan broj ljudi, mnogo više nego prije desetak dana. Vjerovatno će ovo biti jedna vrsta kontinuiteta koji ćemo izražavati na miran način”, pojasnio je.

Kazao je da će sutra u Banjaluci opozicione strane definisati zahtjeve, među koji će biti ostavka Vlade RS i medijske slobode, pojasnivši zašto se bore za BN TV.

“To je simbol medija koji nije ukalupljen u režimske. Slobodan je, gledan, i to je mogućnost predstavljanja i onih koji nemaju prostora. Bojim se da će on već od subote krenuti sa gašenjem”, kazao je.

Smatra da se tu radi o sinhronizovanoj akciji koju vode RAK, na čelu sa bivšim direktorom RTRS-a, i javnog emitera u RS koji nije omogućio komenrcijalnim televizijama da koriste digitalni spektar.

“Omogućio je samo za dvije privatne televizije bez tendera – ATV i K3”, pojasnio je.

Govoreći o blokadi državnih institucija, Šarović ističe da je Dodik pokleknuo sa odlukom o provremenom finansiranju.

“Juče govori da nema govora da se glasa u Savjetu ministara i parlamentu o privremenom finansiranju i da će on naći neki novac, da ima novac i da je to sve dogovoreno. Mi smo ukazivali da je to ludost, da je nemoguće, da se ne može igrati sa sedam hiljada ljudi”, kazao je.

Tegeltija indirektno priznao Schmidta

Ističe da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija zakazao sjednicu na osnovu traženja visokog predstavnika Christiana Schmidta, dodajući da je tako Tegeltija indirektno priznao Schmidta za visokog predstavnika.

“Ako se već odlučio da ide na privremeno finansiranje, da je to učinio zahvaljujući vlastitoj procjeni ili procjeni stranke, mislim da bi to bio bolji izlaz. Ovako, on je navukao dodatni gnjev u RS, pa i nas iz opozicije, za potpuno odsustvo neprincipijelnosti”, dodao je.

Šarović smatra da sa odlukom o privremenom finansiranju blokada institucije nije prekinuta, jer su zaključci NSRS još na snazi.

“Dodik nije naučio na ovakvu poziciju. Dok smo mi bili na vlasti u BiH, on je manipulisao sa javnošću nazivajući nas izdajnicima. Sada su se stvari promijenile”, ističe.

Dodaje da on i SDS žele što prije da se vrate u institucije.

“Ova pozicija nije sjajna i ne odgovara nam. Htjeli bi da ova priča i galama što prije prestane da se možemo vratiti. Naš krajnji cilj je da se vratimo u institucije. Zaključci NSRS nisu rješenje i nisu krajnji cilj. Trebali su da posluže samo kao dovoljan pritisak da bi se sjelo za pregovorački stol, kako bi se razgovaralo o Inzkovoj odluci. A tri mjeseca je prošlo, vlast iz RS nije našla rješenje, niti je sjela sa partnerima iz FBiH i međunarodne zajednice da se vidi kako ćemo iz ovoga izaći”, kazao je.

Glavna zamjerka Inzku

Kada je pitanju nametnuta odluka o zabrani negiranja genocida, Šarović kaže da je to trebalo biti na parlamentu da donese.

“Ovo pitanje je trebao tretirati Parlament BiH. Nikada je nije u dovoljno ozbiljnoj mjeri tretirao”, poručio je.

Ne slaže se ni sa tim što je ovu odluku Inzko donio četiri dana prije kraja mandata.

“Inzko je donio odluku četiri dana pred odlazak, a 11 ili 12 godina je ovdje sjedio. To je moja glavna zamjerka njemu”, kazao je Šarović u Pressingu.

Šarović smatra da bi za svakoga ko se osjeća žrtvom bila veća satisfakcija da se ovaj zakon donese u parlamentu.

“Mislim da bi bilo rješenje da Savjet za impleemntaciju mira zaledi ovu Inzkovu odluku, da se izbori provedu u miru i da poslije izbora oni koji su pobijedili preuzmu na sebe obavezu i oređen rok da ovo pitanje urede i ponude ga parlamentu naše zemlje. Vrijedilo bi pokušati da izvučemo zemlju iz ove užasne krize koje ima potencijal da postane i veća”, istakao je Šarović, dodavši da ima informaciju da su neki strani ambasadori savjetovali Inzka da to ne radi.

(N1)

Ostavite komentar