Sastanak Košarca i Umičevića: “Bema” je primjer veoma uspješne i odgovorne tvornice

0
228

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, posjetio je Tvornicu obuće “Bema”, gdje je u razgovoru sa tehničkim direktorom Marinkom Umičevićem, iznio niz prijedloga i sugestija, te odao priznanje za uspješan rad fabrike i rekao da će uraditi sve što je moguće na unapredjenju proizvodnje u tekstilnoj i obućarskoj industriji.

Nakon sastanka ministar Košarac je obišao pogon, u kojem se zadržao dugo kao niko do sada u “Bemi”, te je izrazio želju da sagleda sve operacije i upozna radnike, pa je tom prilikom razgovarao i sa stotinak radnika.

Umičević je nakon sastanka rekao da je ministar Košarac do sada puno uradio po pitanju carina, te da se zahvaljujući Košarcu više ne čeka zadnji dan u godini da se donese Odluka o suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu repromaterijala.

“Samo zato što ministar Košarac odgovorno radi svoj posao, nismo morali da čekamo 31. decembar da se neko smiluje da nam pomogne, on to rješava sam, jedini je ministar koji pozove i pita šta se konkretno može pomoći. Pokazao je zainteresovanost da nam ukine carine na mašine van EU, da vidimo prijedloge gdje možemo tarifne carine da smanjimo, da nam pomogne da možemo da svoju obuću da prezentujemo i plasiramo u drugim zemljama. Razgovarali smo o mogućnosti da u saradnji sa Privrednom komorom RS i BiH napravimo sajam obuće, kože i tekstila u Rusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu”, iznio je svoje impresije sa ovog sastanka Umičević, koji ne krije svoje oduševljenje zalaganjem ministra Košarca za privrednike, ističući da je on čovjek koji odlično razumije probleme privrede. Umičević je ocijenio da je ovo bio izuzetno uspješan sastanak, te je izrazio želju da se preko Uprave za indirektno oporezivanje BiH razmotre njihove nadležnosti pa da pomognu oko ukidanja PDV- a na prevoz i topli obrok.

“To bi bila konkretna mjera koja može pomoći realnom sektoru, to je za “Bemu” oko milion KM godišnje. Razgovali smo i o mogućnosti da se ukine PDV na ortopedska pomagala (kolica, roho jastuče, proteze ) jer mi jedini na to plaćamo puni PDV 17 odsto. Izuzetno uspješan susret, dosta smo uradili za vrijeme mandata, kako ja kažem druga ministra Košarca. Ja ga zovem terenac jer je po mom mišljenju ministar koji je najviše na terenu, a mi ćemo u realnom sektoru preko veće proizvodnje i viših plata svojih radnika to i opravdati”, istakao je Umičević, koji sa velikim uspjehom vodi “Bemu” skoro dvije decenije.

Košarac je nakon sastanka rekao da je Tvornica obuće “Bema” primjer društveno odgovorne kompanije i kompanije koja ima ozbiljan poslovni plan.

“Ono što je značajno i važno raditi u narednom periodu je afirmisati kvalitet naših proizvoda. Cijenim da naši vrijedni ljudi proizvode kvalitetnu robu i s tog aspekta se važno pojavljivati na važnim sajmovima i ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će preduzeti određene mjere zajedno sa komorskim sistemom RS i Spoljno trgovinskom komorom BiH kako bismo na kvalitetan način na mnogim drugim tržištima prezentovali šta to mi proizvodimo u RS i kakve sve sposobnosti naši proizvođači imaju. Ova kompanija dnevno proizvodi 10.000 pari obuće. Nemoguće je to ignorisati. Ukupan promet “Beme” je 22 miliona KM. Zaposleno je 1250 radnika”, rekao je Košarac i dodao da se svakodnevno ispunjavaju svi zahtjevi svih segmenata društva od sporta, kulture i obrazovanja.

(N.Sp)

Ostavite komentar