Sastanak Sija i Putina u Pekingu: Potpisivanjem zajedničke izjave produbljeni odnosi Kine i Rusije

0
51

Kineski i ruski predsjednik, Si Đinping i Vladimir Putin, sastali su se u Pekingu, gdje su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa dvije zemlje. Branimo svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, poručio je Si, dok je Putin ocijenio da je saradnja dvije zemlje faktor stabilnosti u svijetu.

Si Đinping je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da će se Kina i Rusija pridržavati principa nesvrstanosti i nekonfrontacije sa trećim zemljama.

“Kina i Rusija će produbiti političko međusobno povjerenje i podržati nastanak multipolarnog svijeta”, rekao je Si.

Prema njegovim riječima, Kina i Rusija pokazuju primjer izgradnje novog tipa odnosa i veza među susjedima. “Branimo svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu”, naglasio je Si.

Vladimir Putin je na konferenciji za medije sa kineskim liderom Si Đinpingom ocijenio da su razgovori protekli u toploj i prijateljskoj atmosferi i istakao da su ekonomske veze dvije zemlje produbljene.

Putin je zahvalio Siju na nastojanjima da riješi “ukrajinsku krizu”. Istakao je i da će brifingovati Sija o stanju na frontu.

Kina je spremna da nastavi da igra ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti na evropskom kontinentu, rekao je Si.

Napomenuo je da se Rusija i Kina zalažu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba bez odlaganja.

Jačanje ekonomske saradnje, zalaganje za depolitizaciju STO i G20

Putin je istakao da su poslovni kontakti između Rusije i Kine “pouzdano zaštićeni od negativnog uticaja trećih zemalja“, što se jasno odnosi na sankcije SAD protiv ruske ekonomije uvedene nakon napada na Ukrajinu.

Takođe je rekao da će ruske i kineske banke jačati svoje kontakte.

Dodao je da Rusija pozdravlja aktivnu saradnju sa Kinom u automobilskoj industriji i prisustvo njihovih proizvoda na ruskom tržištu.

Naglasio je da u Azijsko-pacifičkom regionu nema mesta zatvorenim vojno-političkim savezima.

Istakao je da se Rusija i Kina zalažu za reformisanje i depolitizaciju Svetske trgovinske organizacije, G20 i drugih međunarodnih organizacija.

Rusija i Kina nameravaju da nastave da ulažu napore po pitanju integracije Evroazijskog ekonomskog saveza i Inicijative Pojas i put.

Potpisana Zajednička izjava o produbljivanju odnosa

Pre konferencije za medije Putin i Si Đinping su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške koordinacije za novu eru. Kineski i ruski zvaničnici potpisuju još deset dokumenata.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je da je Zajednička izjava detaljan dokument u kojem se potvrđuje posebna veza Rusije i Kine, kao i da su “naznačeni dalji putevi za razvoj čitavog kompleksa bilateralnih veza i istaknuta vodeća uloga dve zemlje u formiranju pravednog i demokratskog svetskog poretka“.

U zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Kine označeni su dugoročni zadaci razvoja čitavog sistema odnosa dvije zemlje.

Na početku sastanka Si je rekao Putinu da se do sadašnjih odnosa Kine i Rusije nije došlo lako i da te odnose treba da njeguju obe strane.

“Kina će uvek biti dobar susjed, prijatelj i partner Rusiji”, rekao je Si.

Putin je poručio da saradnja Moskve i Pekinga nije usmjerena protiv nekoga, kao i da predstavlja faktor stabilnosti u svijetu.

Kasnije će se komunikacija između lidera nastaviti u neformalnom okruženju, navodi ruska agencija.

Očekuje se da će Putin i Si imati razgovore u četiri oka, uz čaj i šetnju parkom u blizini palate. Zatim, tokom neformalne večere, pregovori će se odvijati u užem formatu, a liderima će se pridružiti i neki članovi delegacija.

Ostavite komentar