Savić poručio Šmitu: Srpski narod je oduvijek evropski, a Srpska u Evropi i to onoj antifašističkoj

0
126

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić izjavio je da dok radikalni islamisti bjesne po BiH, Kristijan Šmit, koji sam sebe svaki dan ubjeđuje da je “visoki predstavnik”, i osvjedočeni srbomrzac Majkl Marfi, koji se samo naziva ambasador, na sve moguće načine, pa čak i uvredama pokušavaju da ispune želju onih za koje lobiraju, a to je da unište Republiku Srpsku i stvore unitarnu BiH.

– Da nije žalosno bilo bi smiješno kada slušamo dvojicu nazovi diplomata kako ponavljaju isti priču o tome da su oni prijatelji Republike Srpske i srpskog naroda i da su zabrinuti za njihovu sudbinu zbog, kako kažu, nacionalističkih i secesionističkih istupa rukovodstva Republike Srpske, a posebno njenog predsjednika Milorada Dodika. U objektivnost Šmita i Marfija, kao i realno sagledavanje situacije u BiH, nažalost, uvjerili smo se mnogo puta do sada, samo što niko od Srba nije toliko naivan pa da povjeruje u njihove floskule – naglasio je Savić za Srnu.

On je rekao da Šmit, iz svoje isfrustriranosti što nije ono što sebe bezuspješno ubjeđuje da jeste, nastavlja i da dijeli “komplimente” predstavnicima srpskog naroda u Republici Srpskoj, pa je od cirkusa i majmuna stigao i do bikova.

– Vidi se da je na bivšeg njemačkog ministra poljoprivrede, bez osnovne kulture, a o diplomatskoj da i ne govorimo, sarajevska čaršija baš uticala, pa je poprimio i riječnik tamošnjih čaršijanera – rekao je Savić.

Osim što njemački turista, koji nelagalno boravi u Sarajevu toliko vremena, kršeći sve moguće zakone zemlje domaćina, rekao je Savić, Šmit je gostujući po sarajevskim televizijama počeo da propagira i neke svoje teorije o tome ko je Evropljanin a ko nije.

– Za njegovu informaciju, srpski narod je oduvijek evropski narod, a Banjaluka i Republika Srpska su oduvijek u Evropi, i to onoj antifašističkoj, oslobodilačkoj koja se borila protiv onih koji su propagiralu rasnu diskriminaciju i neku arijevsku, višu rasu. S toga, krajnje je vrijeme da Kristijan Šmit završi turističku posjetu Sarajevu i svoje penzionerske dane provodi negdje u miru njemačkih livada na kojima pasu krave i bikovi koji mu očigledno mnogo fale, a Republiku Srpsku i BiH neka pusti da žive i uređuju svoj život onako kako to dogovore predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda – poručio je Savić.

Savić je naglasio da je, na sreću, prošlo vrijeme onih čije ideje i stavove Šmit zastupa, te da u Republici Srpskoj stranci više neće upravljati, nametati svoju volju, niti donositi zakone.

– Mi imamo svoje legalne i legitimno izabrane predstavnike, a turisti koji i previše dugo boravi u Sarajevu možemo poželjeti samo da što prije napusti ove prostore i svoju bolesnu mržnju ponese sa sobom. Možda je izliječi njemački bikovi – naglasio je Savić.

Ostavite komentar