Senatorka iz Rumunije: Ako ne odbranimo Srbiju, zapadni globalisti će sve da nas porobe

0
51

Usvajanjem rezolucije o Srebrenici Srbija treba da bude lekcija za druge, šta će se desiti ako insistiraju na nezavisnosti, otimaju se hegemoniji. Zapad želi da kazni Srbiju koja je globalni simbol borbe za suverenitet i sopstvenu spoljnu politiku. To je pokušaj prljave ucene kako bi se Srbija potčinila, izdala naciju i suverenitet.

Ovo u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik kaže rumunska senatorka i predsednica SOS partije Diana Jovanović Šošoka:

„Ako sada ne odbranimo Srbiju, slede Rumunija, Mađarska i druge zemlje u regionu, koje će globalisti rasparčati i porobiti“.
Ona je Ujedinjenim nacijama uputila otvoreno pismo povodom predloga o obeležavanju takozvanog genocida u Srebrenici. Poručila im je da ostave Srbiju na miru i prestanu da provociraju Balkan.

Za Sputnjik govori o razlozima za taj čin, svojoj borbi za nezavisnost Rumunije i njeno ujedinjenje sa zemljama Evrope koje žele da se oslobode „okova“ Amerike i njenih partnera.
Zašto vam je toliko važno da ova rezolucija ne bude usvojena, vaše pismo Ujedinjenim nacijama izuzetno je oštro?

— Rezolucija protiv Srbije je klasičan primer kako kolektivni Zapad želi da baci na kolena države koje potvrđuju svoju samostalnost. U toku je nešto što liči na odsecanje glava vođama narodnog ustanka, ustanka protiv imperijalne vlasti. Važno je da sve države koje žele da se odupru napredovanju Zapada zauzmu stav i brane Srbiju. Ovo je prilika da se nezavisne države ujedine i pokažu da ne dozvoljavaju da budu gažene. Ne radi se samo o Srbiji, već o svim slobodnim zemljama koje mogu biti osuđene u svakom trenutku ako se kolektivni Zapad naljuti i poželi da ih ocrni i marginalizuje.

— Zapravo, ne radi se ni o kakvom genocidu u Srebrenici, već samo o sistemu kolektivnog Zapada da izmišlja krivce na osnovu kojih se kolonizuju druge države. To je praksa koja je već postala uobičajena, na osnovu koje je Srbija sada napadnuta na najperverzniji način, nakon što joj je Kosovo oduzeto silom i napadima Zapadne Evrope i Amerike.

Šta je konačni cilj onih koji su izmislili ovu rezoluciju i sada guraju razne države da je potpišu, pa i one sa kojima imamo zajedničku istoriju, čak i u tom sukobu?

— Prvo, baciti Srbiju na kolena i naterati je da se uskladi sa globalističkim komandama. Drugo, degradirati njen status suverene države, do gubljenja i ustupanja suvereniteta, ocrniti je stavljajući je na stub srama, kako bi poslužila kao primer za kaznu, pokazatelj drugim državama koji bi i dalje da afirmišu svoju nezavisnost i nacionalnu i međunarodnu politiku, obeshrabrujući ih i terati ih u moderno, savremeno ropstvo. Plus, tu je gubitak samopoštovanja naroda bacivši ga na kolena, što mi, bivše komunističke države centralne i istočne Evrope nikada nećemo prihvatiti.

Za šta je po vama Kosovo primer? Čini se da verujete da je srpska politika u ovom trenutku jedina prava politika otpora u Evropi.

— Kosovo je primer kolektivnog Zapada kako da demontira neukrotivu zemlju koja ne dozvoljava da se njom dominira i da bude kolonizovana. To mogu i druge zemlje u Evropi, ako se suprotstave kolektivnom Zapadu. Gde god globalisti žele, oni mogu da aktiviraju separatističke tendencije i otkidaju komade nacionalne teritorije, da oslabe i unište suverene države. Zato sam jasno i glasno rekla: Kosovo je Srbija! I to sam uradila i iz divljenja i poštovanja prema Srbiji, i zato što se Rumuniji može desiti ista stvar sa Transilvanijom.

Zato kažem, Srbijo odupri se! Mi smo sa vama! Vaša borba za suverenitet je borba svih nas!

Srbija je trenutno najbolji primer političkog otpora u Evropi, ali na sreću, ima i drugih država koje potvrđuju svoj suverenitet. Nije slučajno što su globalisti hteli da ubiju premijera Slovačke Roberta Fica, još jedne države koja sama gradi svoju sudbinu. U svim zemljama EU se dižu suverenističke partije koje žele da povrate slobodu svojim narodima, kao što je S.O.S. partija u Rumuniji. Stranka koju vodim vodi ovu oslobodilačku borbu, a Rumuni nas u velikoj većini prate.

— Podržavam Srbiju, ne samo zato što sam srpskog porekla, već zato što rumunski i srpski narod imaju toliko toga zajedničkog. Niko bolje od Rumuna ne razume srpski napor za teritorijalni integritet i suverenitet! I svi mi u jugoistočnoj i centralnoj Evropi moramo da podržimo borbu Srbije za teritorijalni integritet i poštovanje koje zaslužuje među evropskim narodima! Sve u Srbiji izaziva poštovanje, njena istorija, dostojanstvo srpskog naroda i vrednosti za koje se vekovima borio, za koje mora da nastavi da se bori uz podršku svih nas!

Globalisti žele da prestanemo da imamo tradiciju, istoriju, kulturu, porodicu, kako bi mogli da manipulišu i upravljaju nama u skladu sa svojim interesima. Zato napadaju Srbiju! Zato napadaju svaku državu koja utvrđuje svoj suverenitet i nezavisnost.

Cela Evropa mora da stane u podršku Srbiji, jer odbranom Srbije branimo sebe i svoju specifičnost. Srbija je model nezavisnosti i kad god se vratim iz nje u Rumuniju, nosim sa sobom borbenost i hrabrost Srba pred nepravednom istorijom.

Interes globalista je uvek bio da nas podele, a to bi bila fatalna greška. Ako bismo se udružili i sarađivali, bivše komunističke zemlje bi postale nepobediva sila. Na ovome moja stranka S.O.S. temelji kampanju. Ali, ne radi se o politici, radi se o našem opstanku kao nacije u budućnosti koju želimo da pravimo za sebe, a ne da nam je drugi diktiraju.

Kako izgleda represija koju Amerika vrši nad Evropom najbolje vidimo na primeru Ukrajine. Ima li šanse da se Evropa osvesti? Na istoku se potpuno drugačije gleda na rat u Ukrajini.

— Apsolutni prioritet za Rumuniju, Evropu i ceo svet u ovom trenutku treba da bude izlazak iz opasne logike sukoba i podsticanje rata u Ukrajini kako bi se zaustavio gubitak ljudskih života i ekonomska kriza. To je izazvano zbog učešća Evrope i SAD, kako direktnog, tako i indirektnog u ovom sukobu.

Dokle god su Evropska unija, kao i ceo zapadni svet, deo ovog sukoba koji oni finansiraju i naoružavaju, stvari se neće vratiti u normalu. Naprotiv, eskaliraju stvarajući ekonomske i socijalne krize bez presedana u savremenoj istoriji. I to nisu samo sankcije koje je EU uvela Rusiji i koje su prvenstveno pogodile ekonomije evropskih zemalja, a na makro nivou i celu EU. Tu je i novac direktno uložen u ovaj sukob, bilo u vidu oružja ili finansijske podrške Ukrajini, a to su mere koje samo produžavaju rat i sprečavaju mogućnost mirnog rešenja.

Što više Evropa ulaže u ovaj sukob, to je više života izgubljeno i više imovine uništeno. Životni standard građana EU se urušava. Mnogo se priča o ekonomskim problemima cele Unije, ali i svake zemlje. Sve te priče su beskorisne dok se ne obavežemo da okončamo sukob u Ukrajini da bismo se vratili npr. na kupovinu jeftine energije za jačanje naših ekonomija.

Evropa je sama sebe sankcionisala u ovom sukobu, a cenu plaćaju građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost. I lideri Evrope, oni u SAD, ali i lideri naših zemalja insistiraju na ovom putu u ambis, iako su efekti očigledni: osiromašenje stanovništva i uništavanje evropske ekonomske konkurentnosti. Kao da je reč o grupi bombaša samoubica koji, nažalost, nesvesno vuku čitave narode za sobom. Najoštećenija strana u ovom sukobu je EU, dok je Ruska Federacija ojačala svoju valutu i ekonomiju, gradi BRIKS i razvija ga vrtoglavom brzinom. SAD proširuju svoju hegemoniju na evropskoj teritoriji, ali uništavaju sopstvenu privredu. To pokušavaju da kompenzuju proizvodnjom i izvozom oružja i žitarica iz Ukrajine, koje pripadaju američkim preduzetnicima. EU ne shvata da je uhvaćena u zamku i da ide ka raspadu ubrzanim tempom.

Imate stav da je Rumunija u 20. veku često bila na pogrešnoj strani istorije, čini se da to sada pokušavate da ispravite, posebno kada su u pitanju vaši stavovi oko rata u Ukrajini?

— Moja partija je već u martu 2022. godine, odmah nakon početka sukoba u Ukrajini, pokrenula Memorandum za mir kojim smo tražili neutralnost Rumunije, ali i početak mirovnih pregovora, u Bukureštu. Rumunija se ponaša kao vazal SAD i EU i dozvoljava da bude gurnuta u rat, što ja nikada neću prihvatiti. Imam mandat rumunskog naroda da branim mir i držim Rumuniju van sukoba. Braniću suverenitet i neutralnost Rumunije po svaku cenu. Iza mene su milioni Rumuna koji žele mir i veruju da nećemo dozvoliti da nas Zapad ugura u sukob. Borim se za ulazak u Evropski parlament, boriću se i za mir iz Brisela, jer odatle dolaze svi diktati koji ruše naš suverenitet.

Rumuni već dobijaju pozive za mobilizaciju. Pozivaju i one u dijaspori, nakon što su izbačeni iz zemlje, prognani, uvređeni i bačeni u zaborav. Sada se naprasno rumunska država setila da ima topovsko meso, za interese SAD i Brisela! Nikada neću prihvatiti da se rumunski narod žrtvuje u ratu koji nije naš, samo zato što nam je to naređeno iz Brisela ili Vašingtona.
Prvo je usledila priprema ratnih bolnica, a zatim je zaustavljeno istupanje iz vojske pretvaranjem vojnika u podoficire, ubrzana izgradnja vojnih bolnica i isplata zaostalih plata policajcima, čemu se više nisu nadali.

Poslednji pokazatelj ratne spremnosti Rumunije je najupečatljiviji. Ministarstvo odbrane iznenada je izradilo rumunski Zakon o nacionalnoj odbrani, sa obrazloženjem da moramo da prilagodimo zakonodavstvo, da smo ušli u NATO i EU, a ušli smo pre 20-ak godina. Zašto baš sada? Kada svi treba da se zalažemo za mir?

Nacrt predviđa da, u okviru misija i operacija koje se sprovode zajedno sa savezničkim ili koalicionim snagama, Ministarstvo odbrane, Generalštab, može preneti operativnu komandu ili kontrolu snaga savezničkom ili koalicionom komandantu koji rukovodi tom misijom ili operacijom. Kako je moguće da se u Rumuniji vođstvo vojske ustupi strancima, da se suverenitet i nezavisnost ustupi strateškom partneru, koji je uspostavio vojne baze na rumunskom tlu, to znači predaja Rumunije i naše pretvaranje u koloniju.

Vaš je utisak da se Rumunija priprema za rat, da li je narod toga svestan, da li ste nešto preduzeli po tom pitanju?

— Pozvala sam na nacionalni referendum na kojem bi se narod izjasnio da li želi vojne baze neke zemlje i, ili NATO-a na rumunskom tlu, kao i da li pristaje da Rumunija uđe u rat.
Guranje Rumunije u rat od strane strateškog partnera, kao i odobravanje izgradnje najveće vojne baze NATO-a u Evropi na teritoriji rumunske države, gura nas u najnesvesniju antirumunsku kampanju, samoubilačku za državu i naciju.

Pozivam sve evropske države da se ohrabre i suprotstave eskalaciji ovog sukoba, koji će proizvesti nezamislive posledice, mnogo teže nego u prvim svetskim ratovima. Mi, Rumuni i Moldavci, najviše smo pogođeni našim geostrateškim položajem. Tražila sam od naših vlasti da ovu izgubljenu situaciju pretvore u uspešnu tako što će pokrenuti korake ka miru, neutralnost Rumunije i Republike Moldavije, kako bismo postali Švajcarska u jugoistočnoj Evropi. Da budemo tampon zona, slobodna zona koja garantuje mir u regionu. U stanju smo da vodimo sami sebe i upravljamo sukobima na ovim prostorima gde poznajemo sve naše susede i možemo zaključivati sporazume o miru i međusobnom poštovanju, bez mešanja drugih udaljenih država koje imaju interese koji nam nisu prijateljski i koji donose diplomatske i socijalne nestabilnosti u regionu.

Koristim ovaj razgovor za Sputnjik Srbija da još jednom pozovem na pokretanje mirovnih pregovora. Spremna sam i da učestvujem u pregovaračkom procesu u cilju uspostavljanja mira. Smatram da samo zajedno, diplomatskim putem, možemo doneti mir i prosperitet našim narodima, Evropi i celom svetu.

Sputnik

Ostavite komentar