Sijarto: Sankcionisanje izabranih političara neprihvatljivo

0
58

Sankcionisanje izabranih političara je potpuno neprihvatljivo. Ne možete ili ne bi trebalo da kažnjavate demokratski izabrane političare samo zato što upravljaju ovako ili onako svojom zemljom, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao za RTRS.

On je naveo da ne treba da iznenađuje da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pod napadima, istakavši da je sankcionisanje izabranih političara neprihvatljivo.

– Pravo rasuđivanja političara je pravo biračkog tijela, odnosno naroda koji ga je izabrao. Ako se građanima sviđa kako njihova vlada postupa to znači da vlada ima podršku i narod će je opet birati. Ako se narodu ne sviđa to što vlada radi, onda će narod na narodnim izborima da je smijeni i to se zove demokratija – rekao je Sijarto za Pečat.

Smatra da je, kada se legitimno izabrani političar nađe pod prijetnjama, ozbiljna povreda demokratije i nepoštovanje volje naroda te zemlje.

– To predstavlja ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju zemlje i sa našeg stanovištva to je neprihvatljivo – rekao je Sijarto.

Istakao je da su danas vladavina prava i  demokratija izrazi koji se zloupotrebljavaju ili pogrešno upotrebljavaju od strane liberalnog mejnstrima.

– Kada u nekoj zemlji liberali ne dobiju izbore, onda demokratska priroda cjelokupnog političkog sistema odmah biva osporavana. Moramo biti svjesni da Brisel i cjelokupna evoropska politička scena sada je pod okupacijom, uglavnom ekstremnih liberalnih mejnstrima – rekao je Sijarto.

Ako imate patriotsku, suverenističku vladu, dodao je on, onda će ta vlada odmah biti napadnuta, jer liberalni mejnstrim ne može da stvari činjenicu da narod želi nešto drugačije, želi drugi način vladavine i drugačiju budućnost.

– Poštovanje odluke naroda kada je riječ o budućnosti, zemlje tog naroda nažalost nedostaju međunarodnoj politici. To je nešto sa čime se suočavamo proteklih godina. Zato nemojte biti iznenađeni u slučaju vaše patriotske vlade, u slučaju administracije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nemojte da vas iznenadi što je on pod napadima – rekao je Sijarto.

Istakao je da je Republika Srpska veoma pouzdan partner.

– Pravičnost i predvidljivost su veoma bitni sa aspekta ekonomske saradnje.

– Mi vas vidimo kao pouzdanog partnera, kojeg ima smisla poštovati i sa kojim u saradnji nemate iznenađenja – poručio je on.

Bez stabilne Republike Srpske nema stabilnosti na zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je za RTRS da je politička strategija Mađarske da vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku koja podrazumijeva da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske cjelokupni region zapadnog Balkana ne može biti stabilan niti se može razvijati.

– Zbog toga smatramo da je podrška Republici Srpskoj u najboljem interesu Evropske unije – rekao je Sijarto, dodajući da je nedvosmislena podrška Mađarske Srpskoj.

Sijarto je naglasio da bi politički pristup članica EU prema zemljama zapadnog Balkana trebalo da počiva na uvažavanju i poštovanju, a ne na kritici, pritiscima i prijetnjama liderima i državama.

On je istakao da su mađarska preduzeća, koja će sutra učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci, zaintresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.

– Dvije vlade imaju dobre odnose, nema otvorenih pitanja između Mađarske i Srpske i to je veoma važno za ulazak ovih preduzeća na tržište Srpske – naglasio je Sijarto, dodajući da dobri odnosi počivaju i na ličnim odnosima predsjednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Sijarto je rekao da je Republika Srpska veoma pouzdan partner sa kojim poslovanje ima smisla i sa kojim nema iznenađenja u saradnji, prenosi RTRS.

Ostavite komentar