Sijarto: Ukrajina će sa sobom donijeti rat u EU

0
78

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi prijem novih članica u Evropsku uniju učinilo evropski blok jačim, da EU treba da počne sa prijemom zapadnog Balkana, a da je Srbija ključna zemlja u regionu.

“Sijarto je rekao da je Evropska komisija pravilno utvrdila da je Srbija napravila značajan napredak na putu ka evropskoj integraciji”, navodi “Budapest tajms”, prenosi Tanjug.

Sijarto je istakao da nova pristupna poglavlja sa Srbijom treba da budu otvorena što prije, kako bi proces mogao da bude završen što brže.

Govoreći o Ukrajini, on je kazao da Ukrajina nije ispunila uslove za status kandidata za članicu EU, ističući da krši prava manjina.

Sijarto je dodao da mađarska vlada vjeruje da je vrijeme za debatu o budućoj politici EU prema Ukrajini.

“S obzirom na rat koji je u toku, jasno je da se niti sloboda medija, niti sloboda govora poštuju u zemlji, a nisu održani ni izbori”, istakao je on.

Sijarto je rekao da je potpuno jasno da Ukrajina neće biti spremna za članstvo u EU dok ne dođe do uspostavljanja mira.

“Ukrajina će sa sobom donijeti rat u Evropsku uniju, što mi očigledno ne želimo, što ne možemo da želimo”, naglasio je Sijarto.

On je pozdravio odluku Evropske komisije da odobri status kandidata Gruziji, koji je trebalo, kako je naveo, da dobije mnogo ranije.

Ostavite komentar