Silajdžić protiv Sarajeva – Ko je Sabina Silajdžić?

0
1186

Kakvu je buru nezadovoljstva izazvala Sabina Silajdžić u “slobodarskom” Sarajevu i vaskolikoj Federaciji kada je utvrdila da za nju 1. mart i 9. januar predstavljaju istu ravan. Posebno je zaboljelo to što je Silajdžićeva izjavila da je 1. marta 1992. godine pogažena volja srpskog naroda u BiH. Isto tako, kaže da je 9. januara iste godine pogažena volja ostala dva naroda. Ista ravan-isti principi. Za Sabinu.

Za sve ostale u Federaciji to je svetogrđe. Poskočili su svi koje su angažovali stranački prvaci. Studentski parlament sarajevskog univerziteta podnio je prijavu Etičkom odboru Univerziteta, na čijem Ekonomskom fakultetu i predaje Sabina Silajdžić.

“Profesorica Silajdžić potresla je javnost svojim izjavama u kojima je uporedila 1. mart koji se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH i 9. januar koji se obilježava kao Dan entiteta Republika Srpska “, kažu u prijavi.

Zbog navedenog traže hitnu reakciju Senata Univerziteta u Sarajevu i Etičkog odbora koji će pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa UNSA, te predložiti sankciju.

Ekonomski fakultet se brzinom munje ogradio od izjava njegove profesorke, ali su se javili iz SDA.

“Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine traži od Univerziteta u Sarajevu da pokrene disciplinski postupak i s Ekonomskog fakulteta udalji Sabinu Silajdžić.

Univerzitet u Sarajevu je simbol savremene bh. države i mora ostati svjetionik i snažan zagovornik naučne istine i nepobitnih činjenica o agresiji na međunarodno priznatu i nezavisnu državu, koja je nakon protjerivanja, višegodišnje opsade, opkoljenih enklava i masovnih zločina, kulminirala genocidom koji je nepobitan pravni i historijski fakt.

Onako kako je ranije provodio spektakularne političke hajke i progone, Univerzitet u Sarajevu mora odbaciti zlonamjerne i ponavljajuće velikosrpske propagandne teze, koje u javnost plasira profesorica na Ekonomskom fakultetu i (bivša, op.a.) članica Naroda i pravde Sabina Silajdžić.

Ako to ne učine rektor i Senat UNSA, onda pod svoje okrilje mogu vratiti i prijeratnog kolegu Vojislava Šešelja”. Ovo je saopštenje mladih SDA. Već su zastranili, a tako mladi.

Kompletna medijska scena se razbuktala u Sarajevu. Izrazito radikalni Stav uporedio je Silajdžićevu sa Dževadom Galijaševićem i tako dodatno potvrdio da Sarajevo ne trpi drugačiju misao od onog narativa koji je zacrtan. Sarajevski Srbi po dužnosti Milan Dunović i Miro Lazović dobijaju puni medijski prostor kako bi smirili “čuvare prošlosti” i misli zadnjeg rata.

Sabina je uzvratila žestoko:

“Treba li još jednom da vam se ‘nacrta i oboji’ da Srbi koji žive u Bosni nisu željeli da se otcijepe od Jugoslavije, nisu želili granicu na Drini! Ne neki vanzemaljci, ne građani neke druge države, nego naši zemljaci. Nisu, zašto bi!? Konačno, zaboravljate da su politički predstavnica Srba bili spremni pregovarati o različitim oblicima političke autonomije za Srpski narod u BiH, u uslovima proglašenja nezavisnosti Republike BiH, i da su pregovarali mjesecima! ‘Probosanske’ snage su te, koje su pravno-formalno odustale od pregovora!, i pohrlile da donesu Odluku o Nezavisnosti, bez ogleda na posljedice”!

Sabina Silajdžić je rodjena 1978. godine. Ćerka je nekadašnjeg, prijeratnog poslanika u prvom sazivu Parlamentarne skupštine BiH Mehe Bašića, kojeg naziva “moj pokojni otac, prof. dr Meho Bašić. Tada je obavljao funkciju predsjednika Ekonomskog savjeta SDP BiH i člana Predsjedništva istoimene stranke”. I on je čovjek koji je upozoravao na ono što SDA i Alija Izetbegović pripremaju u tadašnjoj BiH.

Ona je doktor ekonomskih nauka i vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Ostavite komentar