Simić: Za BiH bi bilo ljekovito da se skloni nelegitimni Šmit, a ne Dodik

0
56

Savjetnik za medije predsjednika Republike Srpske Pero Simić ocijenio je da zapadno-bošnjačka ujudruma od sudskog procesa ima samo jedan cilj da skloni sa političke scene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te istakao da bi za BiH bilo ljekovito da se skloni nelegitimni Kristijan Šmit, a ne Dodik, kako bi to voljelo političko Sarajevo.

U autorskom tekstu za “Politiku” pod naslovom “Zapadno-bošnjačke mućke”, Simić navodi da je ogoljena jasna namjera iz zagušljive političke kuhinje zapadno-bošnjačke koalicije da se procesom suđenja na sve načine pokuša skloniti Dodik, uz zabranu političkog i društvenog djelovanja iako je sasvim jasno da niti ima zakona na osnovu koga je pokrenut proces niti krivičnog djela.

Na osnovu svega lako je zaključiti, ocjenjuje Simić, da nelegitimni visoki predstavnik, pritisnut mrzilačkom strašću prema Dodiku, odnosno Republici Srpskoj, gubi vezu i sa mozgom i sa realnošću.

Šmit bi, navodi Simić, morao znati da će ukoliko dođe do presude po njegovoj i volji njegovih mentora doći, prema svim predviđanjima, i do duboke krize u BiH, za koju odgovornost treba da preuzme Šmit i mentori.

Prema Simićevim riječima, sigurno je da djelovanje Nijemca Šmita i njegovih međunarodnih mentora i saradnika može dovesti do ogromnih gluposti, jer je njihova istina očigledno bez provjere i potvrde.

Simić ukazuje da su Šmitove gluposti isključivo njegova djela, kojih se nažalost drže sudije i tužioci koji sude po njihovom nalogu a ne po pravu i pravdi, zanemarujući izbore i slobodnu volju birača, a na javnosti Republike Srpske je da reaguje i zaustavi te gluposti.

– Zbog svega navedenog pretpostaviti je da bi za BiH bilo ljekovito da se skloni Šmit, a ne Dodik kako bi to voljelo političko Sarajevo – istakao je Simić.

Navodi da je superiorno Dodikovo političko znanje i umiješnost, jasnoća kazivanja kod njega, samo dio nezaobilazne osobenosti njegovog političkog majstorstva, te podsjeća na izreku Dvajta Ajzenhauera da je integritet glavna osobina svakog vođe, što upravo nedostaje velikom broju vodećih bošnjačkih političara, čija prosječnost slabo šta zna o političkom majstorstvu.

– Otuda vode laku i nerazumnu politiku koja se katrakteriše izbjegavanjem dijaloga i želje za dogovorom sa političkim predstavnicima drugih naroda u BiH. Upravo ta njihova prosječnost i oskudno političko znanje temelj su njihovog ekstremističkog ponašanja, ali i višegodišnjih neargumentovanih nasrtaja na Milorada Dodika – navodi Simić.

Prema njegovim riječima, upravo takvi nasrtaji na Dodika iz političkog Sarajeva, u kome je godinama preovladavalo njihovo ekstremističko ponašanje, mjesto gdje se fabrikuju klevete, uvrede i intrige prema Republici Srpskoj i njenom predsjedniku, mogli bi se označiti kao patološka pojava.

Simić ističe da je glavni problem lidera iz političkog Sarajeva proteklih godina očigledno bilo to što, za razliku od Dodika, nikako nisu mogli da steknu dovoljno autoriteta da bi postali uspješni.

– Zato i pozdravljaju to što je grupa drugih država, svojevremeno BiH nametnula pravilo koje je iznad Ustava i svih drugih zakona BiH i koje visokom predstavniku daje “ovlaštenja” da donosi zakone i odluke umjesto demokratski izabranih zakonodavnih vlasti BiH – navodi Simić.

Podsjeća na riječi profesora međunarodne politike na univerzitetu Vestminster Dejvida Čendlera da je pod upravom kolonizatora, visokog predstavnika, stvorena vještačka država BiH sa vještačkim funkcijama, sa pretjeranim stranim mješanjem koje je otežavalo uspostavljanje funkcionalne države, te da “tamo gdje visoki predstavnik odlučuje o svemu, nema mjesta normalnom političkom životu i odgovornosti”.

– No to je odgovaralo i odgovara i danas bošnjačkim liderima iz političkog Sarajeva koji uz visokog predstavnika, pa i ovog nelegitimnog Kristijana Šmita, pokušavaju da steknu bilo kakav autoritet u javnosti i utisak da su uspješni, napadajući Dodika uz asistenciju pojedinih ambasadora i predstavnika međunarodne zajednice u BiH – kaže Simić.

On ocjenjuje da cilj te zapadno-bošnjačke ujudrume je samo jedan, skloniti Dodika.

– Nažalost, potpuno je jasno ni to im neće pomoći da steknu dovoljno autoriteta da bi postali uspješni, jer su njihove namjere razobličene upravo od Dodika protiv koga su se udružili sa dijelom međunarodne zajednice. Oni jednostavno nemaju autoritet, jer se više bave onim što dolazi spolja i nemaju integritet – ističe Simić.

Navodi da je njihov zajednički plan da se Dodiku zabrani političko djelovanje, misleći da će onda lakše sprovesti pravno-politički proces unitarizacije BiH nakon čega bi lakše bilo BiH centralizovati i Republiku Srpsku staviti pod ingerenciju Sarajeva.

Otuda, ukazuje Simić, i sudski proces protiv Dodika, Suda koji postupa u saradnji sa strancima iako nema zakona na osnovu kojeg je pokrenut proces, odnosno podignuta optužnica niti ima krivičnog djela.

– Ako znamo da je nelegitimni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poništio odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojom je donesen Zakon o neprimjenjivanju odluke Ustavnog suda BiH i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa od 21. juna, s pravom se možemo zapitati i očekivati da će nelegitimni Šmit uvidjeti sopstvenu glupost i nju ukinuti – naveo je Simić u tekstu.

Podsjetio je na vijest SRNE da u optužnici protiv Dodika piše da je počinio krivično djelo “neizvršavanja odluke visokog predstavnika”, dok se istovremeno se dodaje, da je to djelo Dodik počinio postupajući po Ustavu Republike Srpske i koristeći svoja ovlaštenja, potpisao ukaze o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U optužnici, podsjeća Simić, takođe piše potpuno jasno da je predsjednik Dodik postupao u skladu sa Ustavom Republike Srpske i ustavnim ovlaštenjima, ali ga eto optužuju da nije primijenio i sproveo nelegitimnu odluku samozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita kojom se obustavlja zakonodavni postupak donošenja navedenog zakona kao i Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Simić navodi da je javnost u Republici Srpskoj s pravom očekivala da će nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit, ipak, svoju glupost uvidjeti i priznati ili čak potpuno ukinuti, jer visoki predstavnik ne može da interveniše u zakonodavstvu BiH, pošto zakone u toj zemlji donosi Parlamentarna skupština.

Međutim, kaže Simić, tvrdoglavi nelegalni i nelegitimni visoki predstavnik, koji valjda predstavlja Njemačku i ko zna koga, a ne UN jer nije potvrđen Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, odlučio je da ne napušta svoj tvrdoglavi stav.

– A opšte je poznato da biti tvrdoglav znači pokazati se još glupljim nego što jeste. Opet vrli poslušnici nelegalnog Kristijana Šmita – Tužilaštvo BiH predložilo je da se osumnjičenom Miloradu Dodiku izrekne mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske!? – ističe Simić.

 

Ostavite komentar