Slobodarska partija Austrije traži da se bečka skupština izjasni protiv priznanja tzv. Kosova

0
70

Slobodarska partija Austrije uputila je bečkoj skupštini prijedlog rezolucije kojom zahtijeva da se taj parlament izjasni protiv priznanja tzv. Kosova.

U zahtjevu, koji su podnijeli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, a o kojem se trenutno vodi rasprava, navodi se da Kosovo nije nikakva nezavisna država.

– Kosovo je bilo dio Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999. otcijepljeno je od Srbije i do danas ga nije većina država priznala kao nezavisnu državu – navode iz FPO.

Ističu da je priznanjem Kosova od SAD i evropskih država, ne samo prekršen i pogažen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija 1244 UN, koja Srbiji to garantuje.

Zbog toga, smatraju, austrijska vlada nije smjela da prizna Kosovo, prenosi Kosovo onlajn.

– Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje osporeno i značajne zemlje širom svijeta ga ne prznaju. Odnosi (Prištine) sa Srbijom su tenzični i nedavno su se dalje pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko-muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini, a prava i političko samoopredjeljenje srpske manjine i dalje se ne garantuju – navodi se u rezoluciji.

Iz FPO ukazuu i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je tzv. Kosovo u Indeksu o korupciji Transparensi internšnnela palo sa 95 na 176 mjesto.

– Posebno je organizovani kriminal veliki problem – upozorava FPO.

Zbog svega toga, kako je navedeno, FPO podnosi rezoluciju protiv priznanja Kosova kao nezavine države i protiv njegovog pristupanja EU.

Ostavite komentar