Šmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona

0
76

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, objavio je ispravku ranije nametnutog Izbornog zakona BiH tako što je aktuelne članove Centralne izborne komisije BiH izuzeo iz odredbe o penzionisanju, odnosno isteku mandata.

Prema pisanju Nezavisnih novina, članovi CIK BiH će, po svemu sudeći, dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovodiće i Opšte izbore 2026. godine.

U izmijenjenom članu nametnutog Izbornog zakona stoji da članovi Centralne izborne komisije “ne podliježu uslovima za odlazak u starosnu penziju”.

Ispravljeni član nametnutog Izbornog zakona BiH u cjelosti sada glasi: “Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav 6, ako ti uslovi nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5 stav 6 tačka 6 i 7 ovog zakona”, navedeno je u odluci koju je Šmit potpisao 2. aprila.

Prema prvobitnoj odluci Šmit je nametnuto odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat, a to bi u praksi značilo da su već sada van mandata Suad Arnautović i Jovan Kalaba.

Ostavite komentar