Šmit pokušao da se “podvuče pod skute Srpske”; Pokazao nepoznavanje Dejtonskog sporazuma

0
120

U intervjuu za Telering Kristijan Šmit pokušao je da se “podvuče pod skute Republike Srpske” kako bi obezbijedio legitimitet, jer je svjestan da bez prihvatanja u Srpskoj ne može biti visoki predstavnik.

RTRS je i prema Šmitu postupila profesionalno, ali u emisiji nećemo vidjeti Rezoluciju Savjeta bezbjednosti kojom bi dokazao svoj legitimitet.

Uprkos svemu i dalje tvrdi da je visoki predstavnik i da mu saglasnost Savjeta bezbjednosti nije potrebna.

Rekao je da neće “donositi” zakon o tzv. državnoj imovini već Parlamentarna skupština. I tu je Šmit pokazao nepoznavanje Dejtonskog sporazuma prema kome imovina pripada entitetima.

Tvrdi da nema ništa protiv Milorada Dodika već njegovih odluka. Zbog toga je, kaže, morao da reaguje jer predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva ne razumiju Dejton.

Na pitanja da li je njegov cilj da iz političkog života eliminiše Milorada Dodika, te ko bi došao umjesto njega s kim je iz opozicije razgovara, Šmit odgovara da želi da razgovara sa svima.

– Želim da razgovaram i sa Miloradom Dodikom ali on ne želi sa mnom da razgovara. Savjetovao bih mu da promijeni stav. Јa sam imao koristan razgovor sa Mladenom Ivanićem i volim da razgovaram sa mladim ljudima. Kada je u pitanju Milorad Dodik ja ne kritikujem njega već njegove odluke. Јaki ljudi moraju prihvatiti da mogu pogriješiti i da zbog toga moraju da snose posljedice – istakao je Šmit.

Ostavite komentar