SPC kritikovala vladiku Grigorija zbog afirmativnog stava o jogi

0
161

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da se “nažalost, u afirmaciju joge uključio i jedan srpski pravoslavni episkop”, dodajući da je “joga apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom i da joj nema mjesta u životima hrišćana”.

SPC se poziva na saopštenje Svetog sinoda atinske arhiepiskopije, koji je povodom proglašenja Svetskog dana joge od UN u junu 2015. naveo eksplicitno da je “joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja, te da nije jedna od vrsti fitnesa”.

SPC ovim aludira na vladiku Grigorija koji je kazao u videu na njegovom Instagram kanalu da je o jogi govorio isključivo kao o fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija.

„Iskreno govoreći, ja o jogi skoro da ne znam ništa. U duhovnom smislu, stvarno ne znam ništa. Shvatio sam da je to i duhovna sfera, da nije samo fizička… Jedino što znam i što sam se raspitao kod ljekara i fizioterapeuta je to da joga stvarno nudi neke vježbe koje su vrlo korisne za ljudsko tijelo. I ono što sam čuo od ljudi koji su se time bavili na nekom samo fizičkom nivou, ne na duhovnom, jeste to da se čovjek može tu naučiti strpljenju, jer te vježbe iziskuju dugotrajni trud, strpljenje i rad. Prema tome, ako ste dobar hrišćanin, ukorijenjen u svojoj tradiciji, možete na fizičkom planu da vježbate i te vježbe – moje je to mišljenje“.

SPC navodi da „s obzirom na činjenicu da se bitne informacije o jogi dobijaju već na prvoj godini bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religiije, niti jedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi“.

SPC se poziva na radove arhiepiskopa albanskog Anastasija, kao i na tekst Williama Broada „Kako joga može upropastiti vaše tijelo“, objavljenom u New York Timesu, gdje je, kako navodi SPC, „taksativno naveden veliki broj tjelesnih poremećaja i rizika po zdravlje koji mogu nastupiti dugotrajnim vježbanjem joge”.

„Stoga, čak i da prihvatimo tezu da jogi vježbe mogu da se posmatraju sasvim neutralno ukoliko nisu povezane sa religijskim porukama – ako bi tako nešto uopšte bilo moguće, jer sekvence tjelesnih vježbi u jogi predstavljaju upravo religijske poruke (čuveni ‘Pozdrav Suncu’ je klasičan primjer politeističke religijske poruke ‘upakovane’ u sekvencu fizičkih vježbi) – postavlja se jedno jednostavno pitanje: zašto najveći broj jogi vježbača odbija da zamijeni joga vježbe sa alternativnim sistemima tjelesnih vježbi (poput pilatesa) koji po nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na tjelesno zdravlje? Razlog je sasvim jasan – izvođenje vježbi joge je itekako povezano sa duhovnošću, konkretno sa metodama umne meditacije koji su karakteristični za Daleki istok”, dodaju u SPC.

Vladika Grigorije je naveo da se „nerijetko dešava da ono što napišem ili kažem na ovom (Instagram) profilu bude interpretirano pogrešno, izmješteno iz konteksta ili stavljeno u sasvim novi i izmijenjen kontekst koji uopšte nisam imao na umu sastavljajući svoje objave“.

„Zato mi se čini važnim da ponovim još jedanput kako ne bi bilo nesporazuma: o jogi u ovom videu govorim isključivo kao o fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija. I jedino kao fizička vježba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina“, kazao je vladika Grigorije.

(N1)

Ostavite komentar