Srpska nije i neće propasti, iako su to neki priželjkivali (VIDEO)

0
69

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je godina na izmaku bila izazovna i teška, ali da je Srpska očuvala finansijsku i političku stabilnost.

Dodik je rekao da su plate i penzije rasle, a za narednu godinu najavio je otvaranje tri velike fabrike sa više od 2.500 novih radnih mjesta.

– Pojačana inflacija u prethodnoj godini primorala nas je da povećamo plate. Plate i penzije u ovoj godini realno su rasle za tri odsto. Ostali smo na visokom stepenu pokrivenost uvoza izvozom. Republika Srpska u ovom trnutku ima najveći broj zaposlenih ikada – rekao je predsjednik Srpske u emisiji Telering.

On je naveo da su obnovljane bolnice u Srpskoj, da je održana stabilnost zdravstvenog sektora nakon udara epidemije virusa korona, kao i da su građeni i rekonstruisani putevi.

– Radili smo na privlačenju investicija za gradnju solarnih elektrana i modernizaciju termo i hidroelektrana, te održali finansiranje i funkcionisanje obrazovonog sistema – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska očuvala finansijsku stabilnost, iako su mnogi najavljivali kolaps.

– Mnogi su, a pogotovo oni zajedljivi i oni koji su protiv Republike, a dolaze iz dijela opozicije i kvazistručne javnosti, najavljivali da ćemo propasti u šestom mjesecu, pa kad se to nije desilo, onda su govorili o devetom mjesecu, pa sad vidimo da govore o 2026. godini. Od kad postoji Republika Srpska, stalno se utrkuju neki, što iz FBiH što iz Srpske, da nam kažu kako ćemo propasti, ali eto, mi ne propadamo – rekao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska očuvala svoj politički status koji je, kako kaže, ove godine bio napadnut više nego ikad.

– Bio je napadan kroz priču o lažnom visokom predstavniku, rigidnu poltiku američkog ambasadora /Majkla Marfija/ i njegovih trabanata u Sarajevu, kao i kroz nemogućnost da sa političkim faktorom bošnjačkog naroda pomjerimo stvar u pravcu dogovora naroda u BiH – naveo je Dodik i dodao da je očuvana Srpska sa najstabilnijom strukturom vlasti do sada.

Dodik je rekao da BiH raspolaže značajnim sredstvima, ali da zbog nemogućnosti dogovora o raspodjeli, odnosno zbog opstrukcija bošnjačkih predstavnika, ta sredstva stoje na računu neupotrebljena.

Ostavite komentar